L'APV actualitza el preu de l'ampliació del port i adjudicarà a una empresa instal·lacions nàutiques de la Marina

Archivo - Arxiu - Panoràmica de València vista des de la Marina
LA MARINA DE VALÈNCIA - Archivo
Publicado: martes, 5 diciembre 2023 15:31

   Els plecs de licitació inclouen l'adjudicació per 35 anys prorrogables i obligació de col·laborar amb la Copa Amèrica si torna

   VALÈNCIA, 5 Dic. (EUROPA PRESS) -

   El consell d'administració de l'Autoritat Portuària de València (APV) ha aprovat aquest dimarts una actualització dels preus per al projecte constructiu de la nova terminal de contenidors de l'ampliació nord del port de València, que passa de 542 milions d'euros a 660 milions.

   A més, ha donat llum verda al plec de bases i condicions per a la concessió administrativa d'ocupació de les instal·lacions nàutic-esportives de la zona nord de la Marina, al Port de València, que s'adjudicaran per un termini de 35 anys prorrogables fins el 50 anys. Les bases inclouen l'obligació de l'empresa de col·laborar en la celebració de la Copa Amèrica si l'esdeveniment esportiu torna a la ciutat en el futur, com pretén l'Ajuntament.

   Així ho han anunciat la presidenta de l'APV, Mar Chao, --que ha negat que aquesta adjudicació es tracte de cap privatització de l'espai-- i l'alcaldessa de València, María José Catalá, en la roda de premsa posterior al consell d'administració de l'entitat.

   Chao ha qualificat com "molt important i transcendent" aquesta reunió perquè s'han resolt algunes qüestions pendents en la liquidació del Consorci València 2007, amb data límit de 31 de desembre, com també l'engegada d'una comissió amb el consistori sobre els béns patrimonials i el manteniment de les concessions.

TERMINAL DE CONTENIDORS

   D'una banda, el consell d'administració ha actualitzat els preus aprovats pel Consell d'Administració al desembre del 2022 per al projecte constructiu de la terminal de contenidors de l'ampliació del port, que havien quedat desactualizados en tant el pressupost es va formular en el primer trimestre del 2021, utilitzant preus unitaris de materials, maquinària i mà d'obra corresponents al 2020: 542.694.149,17 euros IVA inclòs.

   Quasi dos anys després del primer càlcul de costos i davant l'escalada de costos durant aquest temps, l'Autoritat Portuària ha elevat a 660.387.997,83 euros IVA inclòs els preus de les diferents unitats d'obra arreplegats en el projecte de construcció.

   La presidenta de l'APV no ha respost durant la roda de premsa a les preguntes dels mitjans de comunicació sobre si té informació sobre l'aprovació del projecte constructiu per part del Consell de Ministres al·ludint a un canvi en la política de comunicació de l'entitat. Al final de la compareixença, s'ha limitat a reiterar que és un projecte "prioritari" per a l'APV i que es treballa en ell "sense descans".

AMARRES DE LA MARINA

   Així mateix, el consell de l'APV ha aprovat el plec de les instal·lacions nàutic-esportives, que abasten una superfície en terra de 235.097 m2 , segons Mar Chao "el mínim imprescindible per a les activitats auxiliars vinculades" als usos nàutics recreatius i esportius. Les instal·lacions nàutic-esportives, objecte del concurs es distribueixen en tres dàrsenes que actualment alberguen més de 800 amarres per a embarcacions d'entre 7 i 170 metres d'eslora.

   S'incorporarà una clàusula perquè el futur concessionari "tinga l'obligació de col·laborar amb aquells esdeveniments transcendents" que puguen donar-se, "concretament" la Copa Amèrica, ha detallat Catalá. En concret, els plecs, consultats per Europa Press, assenyalen que "el concessionari cooperarà en l'organització d'esdeveniments interés cultural, esportiu o d'integració port-ciutat".

   Segons Catalá, l'empresa tindrà "l'obligació de col·laborar activament a la Copa Amèrica" amb la cessió de la superfície de terra i aigua necessària, "blindant el futur de la Copa Amèrica a València i asseient les bases necessàries perquè aquest esdeveniment torne a la ciutat".

   Els plecs obligaran al concessionari a prestar els servicis de gestió dels llocs d'amarre, control marítim, subministrament de carburants a embarcacions, aigua, energia elèctrica, telefonia i transmissió de dades, aparcament de vehicles, la recollida selectiva de brosses i residus, el desenvolupament d'activitats de caràcter formatiu i educatiu i de suport a l'esport nàutic, l'organització d'esdeveniments, competicions esportives i activitats culturals i servicis d'encallada i reparació d'embarcacions.

   Mar Chao ha assegurat que l'APV ha tingut "una sensibilitat" en els plecs per la qual "han prevaler els criteris qualitatius" sobre els quantitatius en la valoració d'ofertes, de manera que "totes garantisquen la perfecta interacció port-ciutat" i "l'alt valor ciutadà".

   La presidenta de l'APV ha remarcat que aquesta concessió privada no és "gens diferent al que s'està fent en altres ports que són referent internacional en la zona port-ciutat", amb l'exemple del de Barcelona, encara que "ací no es privatitza res", ha afirmat.

ESPAIS COMERCIALS

   En el consell d'administració també s'ha donat el vistiplau a un acord sobre el manteniment dels títols atorgats pel Consorci en espais de domini públic portuari de la Marina, que inclouen restaurants i espais comercials. "Donem seguretat i tranquil·litat a tots els concessionaris que tenien una situació d'indefinició" i "garantim que es mantinguen en la situació en la qual es va autoritzar", ha precisat l'alcaldessa.

   A més, també en el context de la liquidació del consorci, el consell ha autoritzat l'inici dels tràmits per a firmar un conveni amb l'Ajuntament que establisca una comissió bilateral entre el consistori i l'APV per a la gestió dels béns demanials (excepte els destinats a usos nàutic-esportius i nàutic-recreatius)i patrimonials a La Marina.

   Mar Chao ha assenyalat que l'aprovat aquest dimarts dóna solució, abans del 31 de desembre, als terrenys de domini públic portuari amb seguretat jurídica als titulars i l'adjudicació dels amarres, mentre que el domini patrimonial s'abordarà en la comissió. "Hem adoptat tots els acords, ha sigut de nota la velocitat amb la qual s'ha intentat donar solució a aquest embull del consorci", ha posat en valor.

   L'alcaldessa ha destacat l'objectiu de "donar eixida a projectes interessants que pretenguen instal·lar-se i han trobat una situació d'indefinició bastant precària", com el cas dels Docks i Marina d'empreses. "Tot aquest embull que s'havia generat comença a veure la llum i comencem a extraure les oportunes decisions per a donar-li a la Marina tot el que necessita: seguretat jurídica, tranquil·litat, definició, col·laboració institucional i que no hi haja ni un sol 'però' perquè un gran inversor puga aterrar i generar oportunitats", ha afegit.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià