L'AVL tria les seues set noves acadmiques i obri un "nou cicle" per a complir la llei de paritat

Ple de l'AVL
EUROPA PRESS
Publicado: viernes, 12 marzo 2021 16:40

El president Ramón Ferrer destaca la unitat en les votacions, la diversitat de perfils triats i la seua alta qualificació

VALNCIA, 12 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'Acadmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha triat aquest divendres les set noves acadmiques amb les quals es renovar un ter dels seus membres i obri "un nou cicle" en el qual s'adecua a la Llei de Paritat i baixa la mitjana dels seus components. Si fins a hui la institució comptava amb quatre dones, ara passar a tindre deu i els homes seran onze.

Així ho ha anunciat el president de l'AVL, Ramón Ferrer, en declaracions als mitjans després de l'elecció de les noves acadmiques que entraran a formar part de la institució el prxim 15 de juny. En un únic matí, que ha requerit tres rondes de votacions, s'ha aconseguit el consens sobre les noves acadmiques entre les 14 candidates.

En la primera ronda han sigut escollides ngels Gregori Parra (18 vots), Rosa Agost Canós (13 vots), Maria Josep Marín Jord (12) i Sandra Monteserrat Buendia (11 vots). En segona votació ha eixit Maria ngels Francés Díez (13 vots) i en la tercera i última ronda Carme Manuel Cuenca (11) i Vicenta Tasa Fuster (11).

Després del ple de l'AVL per a l'elecció de les noves acadmiques, celebrat en el monestir de Sant Miquel dels Reis, el president de l'Acadmia, Ramón Ferrer, ha ressaltat que s'obri "un nou cicle" amb persones noves i "totes molt qualificades".

A més, "cadascuna té el seu perfil perqu l'AVL té diferents seccions i cadascuna requereix el seu perfil i ens hem preocupat que les candidates complisquen eixos perfils", ha assegurat.

"L'AVL porta 20 anys treballant i cal seguir treballant i no parar-nos", ha animat Ferrer. En aquest sentit, ha defs que l'AVL aspira a ser un "referent no només per als intellectuals sinó per a la gent del carrer. Per a des de gramtica i diccionaris a cmics, a tot ens interessa", ha assegurat.

Ferrer ha destacat també el fet que s'haja aconseguit consens entorn de les triades --sobre 14 candidates-- en un sol matí (en l'última renovació va haver-hi acord sobre sis el primer dia per el seté es va resistir una mica més). En la seua opinió a demostra "conscincia d'unitat en l'AVL, no que cadascú es dispersa".

"TOTS SUMEM"

Entren set noves acadmiques per altres set se'n van. El sorteig que va decidir els qui abandonaran l'rgan normatiu es va celebrar el passat 4 de desembre i deixar fora de la casa diversos histrics de la institució.

En concret, el 15 de juny abandonaran de l'rgan Antoni Ferrando, president de la Secció de Lexicografia i Gramtica; Emili Casanova, president de la Secció d'Onomstica; Albert Hauf i Lluis Meseguer, de la Secció de Documentació i Literatura; Maria Isabel Guardiola, de Terminologia i Assesorament; i Honorat Ros i Eduard Mira, tots dos en la de Foment del Valenci.

La seua marxa és per al president de l'AVL una "tristesa". "Han estat 20 anys donant-ho tot per l'Acadmia i que hagen d'anar-se'n... Qui va fundar l'AVL haguera pogut pensar una mica més les coses, per bé", ha lamentat.

També la secretria de l'AVL, Vernica Cantó, ha manifestat que "no deixa de ser trista" la marxa d'aquests acadmics perqu "són molts projectes compartits" i ha volgut destacar que "el seu treball la seua contribució, sense la qual l'AVL no estaria on est". "Les seues aportacions són molt valuoses, tots sumem i estem ací per a aportar", ha remarcat.

Pel que fa a l'entrada d'altres set dones a l'Acadmia, Cantó espera que arribe el dia en qu la paritat en les institucions "no siga notícia" i poder "veure la igualtat real en el dia a dia, dins de la normalitat".

LES NOVES INCORPORACIONS

Rosa Agost és professora titular de la Universitat Jaume I i imparteix la docncia en el camp de la Traducció i Interpretació. En l'mbit de la investigació s'ha centrat principalment en la traducció audiovisual, la teoria i la metodologia de la traducció i la variació lingüística.

ngels Gregori, doctora en Didctiques Específiques per la Universitat de Valncia, destaca en l'mbit de la investigació sobre les geografies literries. Actualment dirigeix la Fundació Francisco Brines, és presidenta de l'Organisme per a la Projecció Internacional de la Literatura (PEN) i est considerada una de les millors escriptores de poesia.

Maria Josep Marín és professora titular de Filologia Catalana en la Universitat de Valncia i en l'actualitat s'ocupa de la gestió de la Secretaria del Departament. Així mateix, és membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

Sandra Montserrat, professora de la Universitat d'Alacant, és doctora de Filologia Catalana, membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i forma part de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

Maria ngels Francés és doctora en Filologia Catalana i actualment és professora titular en la Universitat d'Alacant, on imparteix docncia de matries lingüístiques, literries i didctiques. En l'actualitat és comissria de l'Escriptora de l'Any, Carmelina Sánchez-Cutillas.

Carme Manuel Cuenca és catedrtica de Filologia Anglesa, especialitzada en literatura nord-americana en la Universitat de Valncia. Com a investigadora ha dirigit tesis i projectes d'investigació en anglés, castell i valenci, moltes d'elles sobre temtica intercultural.

Vicenta Tasa, doctora en Dret, és professora de Dret Constitucional i Cincia Política en la Universitat de Valncia. Igualment, ha sigut codirectora de la Ctedra de Drets Lingüístics i assessora en aquest mateix camp del rectorat de la UV.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià