Les obres per a ampliar el port de València començaran després de l'estiu

883877.1.260.149.20240620185229
Vídeo de la noticia
El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, durant l'Assemblea General 2024 de l'Associació de Naviliers Espanyols (Anave) - Matias Chiofalo - Europa Press
Publicado: jueves, 20 junio 2024 18:52

    MADRID, 20 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Les obres per a la construcció de la terminal de contenidors de l'ampliació nord del port de València, amb un pressupost de més 660 milions d'euros, arrancaran després de l'estiu, una vegada s'adjudiquen al llarg dels pròxims mesos.

   Així ho ha anunciat el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, durant la clausura de l'assemblea general de l'Associació de Naviliers Espanyols (Anave).

   "Set mesos després de la meua presa de possessió com a ministre, puc dir que l'obra és a punt de començar. Si tot va bé, res més passat l'estiu s'iniciaran les obres de construcció de la terminal, que tan important és per al sistema portuari espanyol", ha avançat.

   El passat mes d'abril, el ministre va assegurar que el contracte s'adjudicaria al contractista el mes de juny o al juliol. L'última vegada que es va manifestar sobre l'obra, va assenyalar que no era previsible que l'ampliació es paralitzara per les pressions que el seu soci de Govern, Sumar, està fent per qüestions mediambientals.

   "L'únic perill seria que un jutjat ens ho tirara per arrere i de moment la resolució de les mesures cautelars ens ha donat la raó. Per tant, no és previsible que hi haja cap tipus d'incidència i el lògic és que l'obra, que m'han dit que per a juny o juliol estarà adjudicada, comence en termini", va assegurar en un esmorzar d'Europa Press.

    La mesa de contractació de les obres va decidir al maig proposar per a l'adjudicació a la Unió Temporal d'empreses (UTE) formada per Acciona Construcción, S.A., Jan de Nul NV y Grupo Bertolín, S.A.U., en la seua oferta variant.

   Aquesta UTE va obtenir la màxima puntuació en la valoració tècnica de la comissió de l'Autoritat Portuària de València (APV), tant en la seua oferta base com en la seua oferta variant, que és la que ha eixit triada i té un pressupost de 591.905.762,46 euros.

   El pressupost base de licitació del projecte constructiu de la nova terminal (dragatge, moll i farcit consolidat) ascendix a més de 660 milions d'euros (IVA inclòs).

   Dissenyat sota un esquema de col·laboració públic-privada, l'Autoritat Portuària de València s'encarregarà de construir la infraestructura bàsica (dragatge, moll i farcit consolidat), mentre que la companyia TIL, de la naviliera MSC, invertirà en la superestructura, instal·lacions i material mòbil.

   Es tracta d'una terminal de 5 milions de TEUS (contenidors equivalents de 20 peus) de capacitat, que s'afigen als 7,5 milions de TEUS de capacitat actual, completament electrificada amb energia d'origen 100% renovable, un àrea de dipòsit totalment automàtic i una terminal ferroviària adjacent de sis vies d'1.000 metres de longitud, que serà la de major grandària a Espanya.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià