Llinares avala "davant d'un bloqueig" el sistema de majoria absoluta en segona volta per a triar director d'Antifrau

Archivo - Arxiu - Joan Llinares en una compareixença a Les Corts
AVAF - Archivo
Publicado: viernes, 3 mayo 2024 17:33

   Afirma: "Davant d'una situació d'impás hem de buscar fórmules per a no perdurar aquestes situacions que ens perjudiquen a tots"

   VALÈNCIA, 3 May. (EUROPA PRESS) -

   El director de l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF), Joan Llinares, ha avalat el sistema de majoria absoluta en segona volta per a triar al director de l'entitat "davant d'una situació de bloqueig o d'impás", ha dit. "Davant d'una situació d'impás o de bloqueig hem de buscar fórmules per a no perdurar aquestes situacions que ens perjudiquen a tots", ha postil·lat.

   Llinares s'ha pronunciat en aquests termes durant la seua intervenció en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de Les Corts, en relació amb la proposició de llei que ha registrat el PP per a modificar la llei fundacional de l'entitat.

   Durant la seua intervenció, Llinares ha fet referència a l'elecció del director de l'Agència i s'ha mostrat partidari que se seleccione per majoria qualificada del Parlament --tres cinquens dels diputats-- encara que, en cas de "bloqueig", ha advocat pel sistema de majoria absoluta en segona volta.

   Al seu judici, "ajudar al fet que les coses no es queden bloquejades és molt important" i ha insistit que el titular d'un òrgan de control "hauria de ser triat per les tres cinquenes parts" del Parlament. "Però això no es pot convertir en una situació que supose una pèrdua de capacitat de la pròpia Agencia o un desprestigi de les institucions", ha asseverat.

   Sobre aquest tema, el diputat del PSPV José Díaz ha recordat a Llinares que amb la redacció original de la llei es va tenir ja un debat sobre l'elecció del director i es va desestimar el sistema de majoria absoluta en segona volta per a eludir un bloqueig. I li ha preguntat: "Què creu que ha canviat des del 2016, quan es va aprovar la llei, al 2022, quan es proposa la modificació o ara?; Això no restarà independència a l'Agència?".

   Llinares ha respost que defensarà "sempre" la "importància" de la majoria qualificada per a persones que ostenten funcions d'òrgan de control. "Però també he de reconèixer que aquestes situacions a voltes ens col·loquen en situacions d'impás i veient lleis d'altres agències i oficines autonòmiques observem que tenen prevista aquesta segona volta sense que això haja significat especials problemes". Ha posat com a exemple el cas d'Andalusia: "Sense una segona volta potser Andalusia no tindria ara director" de l'entitat, ha afirmat.

   "No he canviat respecte a quin és la majoria que millor considere però davant d'una situació d'impás o de bloqueig hem de cercar fórmules per a no perdurar aquestes situacions que ens perjudiquen a tots", ha insistit.

   Per la seua banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, li ha preguntat per la seua opinió sobre que poguera substituir-li en el càrrec "una persona vinculada al govern del PP que ha arribat a tenir negocis amb una persona imputada en el Govern o una altra persona presentada per una associació que no fa esment en els seus estatuts a la lluita contra la corrupció".

   Referent a això, Llinares ha assenyalat que, segons es desprèn dels requisits per a ser director, seran les entitats vinculades a la lluita contra la corrupció les que presenten els candidats, i "això s'haurà de vigilar des de l'àmbit parlamentari i la societat", ha asseverat.

   Sobre la independència del director, Llinares ha recordat que "ho exigeix la llei": "Una persona que no és independent no pot ser director de l'Agència. I això l'haurà d'acreditar en la seua situació actual i anterior. La neutralitat és un requisit que exigeix la llei i s'haurà de comprovar que es compleix. En cas contrari, és impugnable", ha matisat.

   En relació amb les preguntes formulades per Baldoví, el diputat del PP Fernando Pastor ha criticat que "no és de rebut venir ací a plantejar preguntes retòriques i malintencionades en les quals es prejutja a candidats dignes i indignes". I li ha dit: "La societat civil ha proposat a dos candidats i, per a mi, els dos són dignes d'entrada", ha asseverat.

   Per la seua banda, la diputada de Vox María Teresa Ramírez ha preguntat a Llinares per la seua opinió sobre la possibilitat de crear una Agència contra la Corrupció a nivell nacional i eliminar les autonòmiques. El director ha manifestat que serien "compatibles" les autonòmiques amb la nacional: "Així està funcionant Espanya i la Constitució així ho arreplega", li ha indicat.

ESMENES PER A "HARMONITZAR"

   D'altra banda, Llinares ha ressaltat que han presentat dues esmenes a la proposició del PP per a "harmonitzar" l'actual llei 11/2017 amb l'estatal: "Això suposaria homogeneïtzar en tota Espanya una normativa europea aprovada pel Parlament europeu".

    "Per a nosaltres és important l'harmonització amb la llei estatal perquè, independentment que existeixen altres oficines i agències en Eapaña, permet seguretat jurídica", ha dit, i s'ha referit a definir millor les actuacions sobre les quals l'Agència actua i establir un règim definitiu per als funcionaris, ja que no es reconeix la seua situació de serveis especials. També ha ressaltat: "Jo sempre he sigut partidari que les lleis, quan més sosegadament es debaten, sempre és millor".

   En la comissió també ha intervingut Javier Maciá, operador jurídic en l'àmbit de l'administració de la Comunitat Valenciana, qui ha afirmat que veu "adequat" el procediment d'elecció de director plantejat en la proposta i opina que és compatible l'agència nacional amb les autonòmiques: "Mai ha sigut dolent tenir en l'àmbit autonòmic una institució perquè aquest proximitat se sol perdre i tenir aquest referent més a prop és millor, segons la meua experiència", ha dit.

   Així mateix, ha participat en la comissió María Josefa Ridaura, professora titular de Dret Constitucional de la Universitat de València (UV), qui ha realitzat algunes propostes com canviar el terme "denunciant" per "informant" perquè "està més d'acord amb el contingut de la directiva"; i substituir el terme de "ostentar" perquè no ho veu "correcte" en una llei democràtica.

   D'altra banda, quant a la figura del director, ha manifestat que "ha de tenir-se en compte que un càrrec publique té una vocació de servei públic, però quan demanem especialització, anem a buscar a aquells que estan realment qualificats i a dotar-los de garanties d'acord amb aquest qualificació i labor que exerceixen, que no és la més còmoda", ha reclamat.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià