El magistrat contrari a la llibertat de 'La Manada' insisteix en la "gravetat" del delicte i defèn la presó provisional

Lectura de la fallada de la sentència del juí a 'La Manada'
Europa Press - Archivo
Publicado 18/7/2018 11:30:30CET

PAMPLONA, 18 Jul. (EUROPA PRESS) -

El magistrat discrepant amb la posada en llibertat de 'La Manada', José Francisco Cobo Sáenz, president de la Secció Segona de l'Audiència de Navarra, insisteix en la "gravetat" del delicte comès i defèn que la presó provisional constitueix, "malgrat la seua excepcionalitat, un mitjà constitucional indispensable per a possibilitar l'administració de justícia penal".

En el seu vot particular, igual que va fer contra la interlocutòria que va deixar en llibertat als cinc condemnats a nou anys de presó per un delicte d'abús sexual amb prevaliment en els Sanfermines de 2016, el magistrat incideix en "les característiques i gravetat del delicte" i argumenta que "ponderant les circumstàncies del cas i les personals d'aquests processaments" és "raonable i proporcionat" prorrogar la presó.

Per al president de la Sala, és "indiscutible la gravetat del delicte, expressada en el contingut de la pena imposada, l'afectació a béns jurídics especialment rellevants com és en aquest cas la llibertat i indemnitat sexual, en el marc en què es van produir els fets delictuales pels quals establim la nostra condemna".

Segons indica, pot constatar "diverses realitats que no avalen la decisió favorable" a l'excarceració dels acusats i, en concret, es refereix a arguments com "l'estabilitat domiciliària dels processaments, la disponibilitat de mitjans per a poder desenvolupar la seua vida o la integració en el seu context familiar i convivencial extens".

En la seua opinió, açò "no permet conjurar eficaçment el risc que els processaments se sostraguen a l'acció de la justícia" i també considera que "les mesures a aquest efecte proposades en la decisió majoritària, es poden revelar ineficaces, per fi para la prossecució de les quals estan dissenyades".

A més, el magistrat, abundant en el que argumentat en el seu anterior vot particular, exposa que "la presó provisional constitueix, malgrat la seua excepcionalitat, un mitjà constitucional indispensable per a possibilitar l'administració de justícia penal". I afirma que la seua adopció "es justifica, principalment, per la necessitat d'assegurar el procés i el compliment del que es disposa en ell".

D'altra banda, el president de la Sala es refereix a la protecció de la víctima, "una altra de les finalitats a les quals ha d'atendre la realització efectiva de la justícia penal" i considera que "les mesures establides amb aquesta finalitat en la decisió majoritària, poden resultar ineficaces, per a la consecució del designi proposat".

"Amb el manteniment de la mesura cautelar personal de presó provisional incondicional, no s'estan perseguint finalitats certament proscrites d'anticipació d'execució de la pena privativa de llibertat; sinó que mitjançant la mateixa es procura l'obtenció de les finalitats constitucionalment legítimes que emparen aquesta pròrroga", agrega en el seu vot particular.

colaboracio