Més de la mitat de famílies nombroses de la Comunitat Valenciana arriba a final de mes amb dificultat, segons un estudi

Publicado: martes, 13 diciembre 2022 18:27

   El 63,3% viu amb menys de 2.500 euros mensuals i només dos de cada deu rep alguna ajuda o prestació

   VALNCIA, 13 Dic. (EUROPA PRESS) -

   A més de la meitat de les famílies nombroses de la Comunitat Valenciana els costa arribar a final de mes, el 63,3 per cent d'elles viu amb menys de 2.500 euros mensuals i només dos de cada deu rep alguna ajuda o prestació, segons es desprn d'un estudi realitzat per la Federació d'Associacions de Famílies Nombroses de l'autonomia (Fanucova), en el qual han collaborat les cinc entitats que la formen.

   L'objectiu de l'estudi ha sigut conéixer amb detall les dificultats per les quals travessen aquestes llars. En l'enquesta han participat al voltant de 800 famílies nombroses de les tres províncies.

   Segons ha informat la Federació en un comunicat, "la imparable pujada de preus de l'últim any en nombrosos béns de primera necessitat ha colpejat a totes les famílies per, especialment, a les nombroses, que parteixen d'una situació econmica ajustada i amb poc marge d'estalvi". Per a una majoria d'elles, arribar a fi de mes s'ha convertit en un fet "difícil", que els ha obligat a modificar "seriosament" els seus hbits de consum i energtics.

   La situació té a veure amb el nivell d'ingressos d'aquestes llars, compostos per una mitjana de cinc persones i en els quals majoritriament entren dos sous (63%), en alguns casos fins i tot també d'un o més fills (5,6%).

   D'acord amb l'estudi, l'actual inflació i el creixement dels preus de la llum, gas i la cistella de la compra ha obligat un 92,8% de les famílies a engegar mesures d'estalvi. La reducció del consum de llum, aire i calefacció se situa entre les més empleades (79,6%) seguida de la modificació d'hbits alimentosos (77,2%).

   Quant a l'alimentació, el 38,7% considera que la seua família menja de manera menys saludable actualment. Les mesures que han pres per a estalviar en la cistella de la compra han sigut comprar en diferents supermercats o comeros de proximitat buscant l'oferta (66%), fer menús (13,2%) i traure als xiquets del menjador escolar (5,5%).

   Pel que fa a la vivenda, huit de cada deu famílies (81%) viuen en una casa en propietat, per només el 20,3% la té completament pagada ja que el 60,7% est subjecte a una hipoteca.

   La majoria de les famílies nombroses (65,5%) de la Comunitat viuen en poblacions i no en les capitals de província. A més, la mitat d'aquestes famílies (50,2%) compostes per cinc o més persones viuen en cases de menys de 100 metres quadrats i únicament un 18% en vivendes de més de 150 m2. El 37,6% de llars destina un 40% dels seus ingressos o més al pagament de l'habitatge, seguit d'un 36% al que li suposa un 30%.

   Aquesta situació ha portat al 88% de les famílies a modificar la seua rutina diria per a poder fer front a la pujada de preus i a retallar o suprimir activitats en rees "secundries", com l'oci i la cultura, per també en formació i esport (extraescolars).

   Segons assenyala l'entitat, la despesa en activitats, menjadors o aules matinals suposen un cost "important" per a la família, per queden fora de les ajudes i beques principalment pel barem de renda que s'utilitza per a la concessió d'aquestes beques.

   Per a solucionar aquest problema, Fanucova proposa que s'aplique el Sistema de Renda Familiar Estandarditzada, que pondera la renda familiar segons el nombre de membres i la seua composició (monoparentalitat, nombre de filles o fills o discapacitat, etc).

   Fanucova lamenta que l'accés a determinats servicis educatius i culturals haja disminut "per la necessitat imperiosa de cobrir les principals necessitats bsiques de les llars: aliments, pagaments de llum, aigua o calefacció" i demana a les administracions suport perqu les famílies i, especialment, els xiquets, no es vegen privats d'aquests servicis i activitats.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià