Nacions Unides adverteix que els riscos nuclears "són alarmantment alts" i insta a evitar una escalada

Archivo -  El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, en una conferència a la seu de l'ONU, al costat del seu portaveu, Stéphane Dujarric
XIE E / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO - Archivo
Publicado: martes, 28 marzo 2023 10:59

   MADRID, 28 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Secretaria General de Nacions Unides ha advertit que els riscos nuclears, després de l'anunci del president rus, Vladimir Putin, de transferir armes nuclears a Bielorússia, "són alarmantment alts" i ha instat a evitar una escalada.

   El portaveu Stéphane Dujarric ha assenyalat que és "molt preocupant" l'"estat general de les tensions entorn de les armes nuclears", per la qual cosa ha instat a evitar "totes les accions que puguen portar a un error de càlcul o a una escalada amb conseqüències catastròfiques".

   Així, Dujarric ha volgut també recordar el compliment amb el Tractat de No Proliferació Nuclear: "Tots els estats part, tant els que tenen armes nuclears com els que no, han d'adherir-se estrictament als compromisos i obligacions que han assumit en virtut del tractat".

   Putin va anunciar dissabte un acord per al desplegament d'armes nuclears tàctiques russes, és a dir, de curt abast, a territori de Bielorússia en resposta a l'anunci britànic del possible subministrament de munició d'urani empobrit a Ucraïna.

   Va explicar que la construcció de les instal·lacions per a l'emmagatzematge d'armes nuclears tàctiques a Bielorússia estarà acabada l'1 de juliol, i va incidir que l'armament continuaria sota control rus. A més, va destacar que l'enviament d'aquest tipus d'armes nuclears no viola els acords de no proliferació perquè els Estats Units tenen armes nuclears en altres països des de fa anys.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià