Nou decret d'Atenció Primària: organització jeràrquica, gestió compartida de la demanda i IA

Archivo - Arxiu - Imatge de recurs d'atenció sanitària
GVA - Archivo
Publicado: viernes, 20 septiembre 2024 14:21

   Arranca la negociació amb la remissió de l'esborrany als sindicats i es convoca la Mesa Sectorial per al pròxim dia 24

   VALÈNCIA, 20 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El nou model d'Atenció Primària i Comunitària que preveu implantar la Conselleria de Sanitat en el Sistema Valencià de Salut incorpora "una sèrie de mesures organitzatives i de gestió sanitària orientades a millorar la capacitat resolutiva dels centres sanitaris amb la finalitat de respondre a les necessitats dels ciutadans", segons ha recalcat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez.

    Entre les bases que fonamenten el nou model destaquen l'organització jeràrquica, gestió compartida de la demanda i incorporació de la intel·ligència artificial.

   Estes mesures s'arrepleguen en l'esborrany del projecte de decret de la nova estructura, organització i funcionament de l'Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut, que la Conselleria ha remès, juntament amb la convocatòria de reunió de la Mesa Sectorial de Sanitat, a les organitzacions sindicals representades en la mateixa. S'inicia així el procés negociador i es convoca la reunió de la Mesa Sectorial per al pròxim dia 24 de setembre.

    Com va avançar el president Carlos Mazón, este divendres s'inicia el procés de negociació i s'ha remès l'esborrany del decret als sindicats amb representació a la Mesa.

    El text incorpora nous mecanismes i processos per a agilitar els circuits assistencials en l'àmbit sanitari d'Atenció Primària, que engloba els centres de salut, consultoris auxiliars, centres sanitaris integrats i les unitats departamentals, que depenen del departament de salut en el qual estan integrats i de l'Agrupació Sanitària Interdepartamental corresponent.

   "Es tracta d'un nou model organitzatiu que ens va a permetre oferir una atenció sanitària de qualitat i orientada a l'excel·lència, ja que inclou tant millores en l'estructura, organització i gestió del sistema en Atenció Primària, com a noves oportunitats de promoció per als professionals", remarca Marciano Gómez en un comunicat.

CREACIÓ PREFECTURES

   En este sentit, Sanitat planteja una nova estructura jeràrquica del personal sanitari d'Atenció Primària i Comunitària que s'equipara a la d'Atenció Hospitalària. Per a això, es creen les prefectures de servei assistencial d'Atenció Primària i Comunitària i les prefectures de secció, amb la finalitat de prestigiar a tots els professionals per igual.

   Tal com ha indicat Marciano Gómez "el paper d'estos professionals va a ser clau per a avaluar la demanda assistencial i establir els mecanismes necessaris per a evitar demores en els diferents servicis d'Atenció Primària".

   A més, "la nova estructura permetrà dimensionar els equips de treball i farà més atractiva l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, així com Pediatria d'Atenció Primària", ha afegit el conseller.

   D'altra banda, el projecte de decret contempla també la creació de la nova categoria professional de personal auxiliar sanitari d'Atenció Primària i Comunitària.

UNITATS PREVENCIÓ CÀNCER DE MAMA

   Un altre dels aspectes que contempla la nova estructura és la integració orgànica i funcional de les Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM) en l'agrupació sanitària interdepartamental, departament de salut i hospital al que estiguen adscrites, considerant-se mateix centre de treball, junt amb l'hospital i el centre d'especialitats

   Sobre este tema, el conseller ha assenyalat que "l'experiència desenvolupada pel programa de prevenció de càncer de mama, així com els informes sobre la seua execució, posen de manifest la necessitat d'integrar estes unitats i el seu personal, fins ara gestionades des dels centres de salut pública de la Direcció general de Salut Pública, en els servicis de radiodiagnòstic hospitalaris".

   Segons el responsable de la política sanitària del Consell, "esta mesura va a permetre establir noves sinergies i millorar el programa de cribratge de càncer de mama per als casos en els quals, després de la lectura de mamografies, siga necessària la valoració addicional per a la confirmació diagnòstica d'una sospita".

    "En integrar-se les Unitats de Prevenció en els servicis de radiodiagnòstic dels hospitals s'agilitarà el diagnòstic i amb això l'inici del tractament si és necessari, evitant així les actuals derivacions des de les UPCM als servicis hospitalaris", ha afegit.

   El nou model contempla la implantació de procediments de gestió compartida de la demanda, que consistix en la identificació de la necessitat real del pacient i la seua canalització al professional de l'equip d'Atenció Primària i Comunitària més eficient per a la seua resolució d'acord amb les seues competències, amb la menor demora i la major resolutividad possible. Per a això, seran les noves prefectures de servicis i secció les responsables d'implementar els circuits de citació, monitorizar les dificultats d'accés als servicis, supervisar els circuits de gestió compartida i les agendes.

   El conseller apunta que la finalitat d'este model "és oferir al pacient una resposta assistencial de qualitat en el menor temps possible i de la forma més eficient, garantint a més l'accés equitatiu de les persones a totes les prestacions sanitàries del sistema sanitari valencià".

   D'altra banda, el nou model va a permetre una major racionalització i un ús més eficient dels recursos públics, evitant càrregues administratives innecessàries als professionals.

   En este sentit, per a la gestió compartida de la demanda els centres hauran de tenir en compte la implementació de guies d'intervenció d'infermeria en processos aguts, així com l'augment de la capacitat resolutiva de les unitats administratives en la canalització de la demanda i l'assumpció de tasques administratives, entre altres aspectes.

MÉS RECURSOS PER A AGILITAR DIAGNÒSTICS

   Gómez ha recordat que la Conselleria preveu dotar als professionals de Primària amb nous recursos que permeten agilitar diagnòstics i proves complementàries per a la millora de la seua capacitat resolutiva. Per a això, entre altres mesures, es dotarà als centres de salut d'ecógrafos, retinògrafs, etc.

   El nou model suposa a més una transformació digital del sistema i incorpora procediments basats en l'ús de la intel·ligència artificial per a augmentar la capacitat resolutiva i com a suport als professionals en la presa de decisions.

   Per a això, es va a impulsar l'automatització de processos i s'introduirà de forma ordenada, equitativa, transparent i sostenible la intel·ligència artificial. Tot això va a permetre augmentar la capacitat en les accions de promoció de la salut, en els programes de prevenció i de cribratge, recolze en la interpretació de proves diagnòstiques, gestió de la demanda, en els programes d'atenció a crònics i en les transferències de pacients entre Primària i Hospitalària.

   Per a desenvolupar estos processos, els professionals van a comptar amb els mecanismes necessaris d'auditoria i avaluació contínua del rendiment de cada sistema i tindran accés a la formació necessària per a un ús segur i eficaç de processos basats en IA.

   En formació de professionals, es contempla l'elaboració d'un programa anual de formació continuada per als professionals, i accions específiques per a facilitar la seua formació en tècniques diagnòstiques o patologies més rellevants en altres centres. Els professionals podran participar en la formació universitària i no universitària, i en cada zona bàsica de salut hi haurà un responsable de docència. I en docència universitària es podrà denominar Centre de Salut Universitari quan en el conveni subscrit amb les universitats s'incloga a tots els centres de Primària i Comunitària amb el conjunt o la majoria de les seues unitats assistencials.

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià