Obres Públiques presenta en Viver la WebApp 'Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana'

Obres Públiques presenta en Viver la WebApp 'Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana'
GENERALITAT VALENCIANA
Publicado: jueves, 26 enero 2023 18:45

   CASTELLÓ, 26 Ene. (EUROPA PRESS) - -

   La directora general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer, juntament amb el director de la Càtedra Demetrio Ribes (UVEG), Luis Arciniega, han presentat en Viver la WebApp 'Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana' a través de l'exemple de la Via Verda 'Ojos Negros'.

   A la WebApp sobre les Vies Verdes de la Comunitat es pot accedir des de la web i posa al servici dels usuaris i usuàries de les vies verdes un plànol en línia accessible des de qualsevol dispositiu, que identifica recorreguts, originals o adaptats, així com elements patrimonials de les antiga línies ferroviàries.

   A la presentació a Viver, que ha incidit especialment en la Via Verda 'Ojos Negros', han assistit representants municipals i agents culturals de les localitats per on transcorre. La Via Verda d'Ulls Negres és una de les més extenses d'Europa, amb 167,5 quilòmetres, dels quals 75 es localitzen a les províncies de València i Castelló.

   Segons ha assenyalat la directora general de Mobilitat Sostenible, aquest atles, a més d'impulsar el desenvolupament local, revaloritza amb un nou sentit una històrica vertebració territorial. Així, ha destacat que aquest projecte és un encàrrec de la Conselleria a la Càtedra Demetrio Ribes amb l'objectiu de generar un atles on s'identificaren tots els elements patrimonials d'obra pública d'aquesta via de titularitat de la Generalitat.

   A més, ha continuat la directora general, "s'ha volgut posar a l'abast de tots els usuaris una ferramenta d'ajuda perquè poden tindre informació dels elements que es troben en el seu recorregut com a viaductes o ponts, així com dels diferents servicis que puguen necessitar".

DINAMITZADORA DE L'ECONOMIA

   En aquest sentit, Roser Obres ha afirmat que "la via vertebra el territori i ara amb aquest Atles dinamitzem l'economia local, en l'app es pot trobar servicis públics i comercials de les diferents localitats d'al voltant". Així mateix ha valorat la col·laboració amb els diferents ajuntaments per a l'elaboració de l'app.

   A través d'aquesta aplicació els usuaris i usuàries també poden comunicar a la Direcció general d'Obres Públiques qualsevol desperfecte que puguen trobar en el seu recorregut perquè es procedisca a solucionar-ho, de manera que puga utilitzar-se com a mesura de suport als propis servicis de vigilància de carreteres per a conservació d'aquesta via que ja circulen de manera habitual.

   Les vies verdes són antics traçats ferroviaris reconvertits en itineraris no motoritzats, idonis per a la pràctica del senderisme i la bicicleta, així com per a descobrir paratges naturals i el seu patrimoni. La Conselleria té com a objectiu protegir i condicionar aquests itineraris de la Comunitat Valenciana per a potenciar el benestar, el turisme sostenible i el respecte pel territori i el medi ambient.

   La Via Verda 'Ojos Negros' discorre per on històricament circulava la via fèrria de serra Menera i es denominada així perquè connectava amb el Port de Sagunt les mines de ferro d'Ulls Negres de Terol. En el seu recorregut per la Comunitat Valenciana travessa els termes municipals d'El Toro, Barracas, Torás, Viver, Benafer, Caudiel, Jérica, Navajas, Altura, Segorbe, Geldo, Soneja, Sot de Ferrer, Algar de Palencia, Alfara, Algimia, Torre Torres, Estivella, Albalat dels Tarongers i, en breu, els de Gilet i Sagunt.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià