El PSOE considera que Ábalos segueix subjecte a la disciplina de vot al Congrés fins que l'expulsió siga definitiva

L'exministre de Transports i diputat del PSOE, José Luis Ábalos, durant una roda de premsa, al Congrés dels Diputats, a 27 de febrer del 2024, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado: martes, 27 febrero 2024 18:40

   Haurà de seguir pagant les quotes d'afiliat fins que es resolga el seu expedient

   MADRID, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El PSOE exigirà a José Luis Ábalos que mantinga la disciplina de vot al Congrés dels Diputats a pesar que ha abandonat el grup parlamentari socialista i s'ha anat al grup mixt, la qual cosa li ha implicat una suspensió cautelar del partit.

    Malgrat tot, l'adreça del PSOE sosté que Ábalos ha de votar en el mateix sentit que els seus excompanys de bancada i a més ha de seguir abonant les quotes del partit fins que la decisió sobre la seua expulsió siga definitiva.

   L'Executiva Federal del PSOE va donar en la vespra un ultimàtum de 24 hores a Ábalos --exministre i exsecretari d'Organització-- perquè lliurara l'acta de parlamentari en considerar que té "responsabilitats polítiques" en el 'cas Koldo' que investiga presumptes mossegades en contractes de compra de mascaretes durant la pandèmia de coronavirus.

   Després de la detenció de Koldo García Izaguirre, assessor d'Ábalos durant la seua etapa al capdavant del Ministeri, l'adreça del PSOE li va pressionar perquè fera un pas a un costat i li va marcar un termini d'un dia perquè deixara el seu escó. No obstant això aquest es va resistir, va tornar a defensar la seua innocència i va anunciar que seguirà com a diputat des del grup mixt, un desafiament al que Ferraz va respondre immediatament amb una expulsió cautelar.

   En el document, signat per l'actual secretari d'Organització, Santos Cerdán, es detalla l'obertura d'un expedient disciplinari i la suspensió cautelar de militància. El text indica a més que fins que la suspensió cautelar es resolga, el format expedient ha de "respectar les decisions polítiques dels òrgans d'adreça del partit" i també està obligat a seguir pagant les quotes a temps.

    "La suspensió d'afiliació deixa sense efecte els drets i els deures de l'afiliat/ada, excepte l'obligació d'abonar puntualment les quotes i de respectar les decisions polítiques dels òrgans d'adreça del Partit. La suspensió cautelar d'un/a afiliat/ada fet que ocupe un càrrec orgànic implicarà la suspensió temporal del mateix en l'exercici de les seues responsabilitats fins al moment la resolució de l'expedient en qüestió", indica el document.

MULTA DE FINS A 600 EUROS

   En aquest sentit, fonts de l'adreça del PSOE confirmen a Europa Press que això significa que Ábalos continuarà subjecte a la disciplina de vot socialista fins que es produïsca la resolució definitiva del seu expedient.

   Referent a això, fonts parlamentàries esperen no haver de negociar amb Ábalos perquè vote en la mateixa línia que els seus excompanys. Però en tot cas indiquen que aqueixa no és una preocupació ara, i que la prioritat passava per atallar l'assumpte com més prompte millor.

    En cas de votar en sentit diferent, Ábalos s'enfrontaria a un multa econòmica i a més podria tenir conseqüències en la resolució del seu expedient, en cas que decidisca recórrer la seua expulsió. L'últim precedent és el de l'exdiputada i recentment nomenada presidenta del Consell d'Estat, Carmen Calvo, que va haver de pagar 600 euros, la màxima que preveu el reglament intern, per trencar la disciplina de vot i abstenir-se davant de la Llei Trans el 22 de desembre del 2022.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià