Rajoy diu que no té sentit parlar d'indults quan ni s'ha obert judici oral a l'exGovern de Puigdemont

Roda de premsa de Rajoy després de la Cimera de l'Euro a Brussel·les
TWITTER DE RAJOY
Publicado 15/12/2017 16:38:35CET

Rajoy recorda que el seu Govern ha sigut "enormement restrictiu" en la concessió d'aquesta mesura de gràcia, sobretot a polítics

BRUSSEL·LES, 15 Dic. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern cental, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres que no té "cap sentit" que el candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat catalana, Miquel Iceta, parle d'indultar l'exGovern de Carles Puigdemont quan ni s'ha obert judici oral ni hi ha decisió judicial. Això sí, ha recalcat que el seu Executiu ha sigut "molt restrictiu" amb els indults, sobretot a polítics.

"El Govern ha sigut enormement restrictiu amb la concessió d'indults i, sobretot, en el cas de polítics", ha declarat Rajoy en una roda de premsa a Brussel·les, al final de la reunió del Consell Europeu.

No obstant això, aquest divendres Iceta ha donat en certa mesura un pas enrere en reconèixer que és una proposta "prematura". A menys d'una setmana per als comicis catalans, la iniciativa va provocar sorpresa les files del PSOE i dures crítiques de PP i Cs.

NO TÉ SENTIT ESTAR "JA A LA CINQUENA DERIVADA"

El cap de l'Executiu ha subratllat que "no té cap sentit" estar "ja en la cinquena derivada" quan "ni tan sols hi ha una resolució dels tribunals". Així, ha indicat que, "de moment" els jutges no han citat "a ningú" a cap judici i, per tant, sense judici ni resolució dels tribunals "no hi ha cas".

Quan li han preguntat expressament què faria si en el cas que hi haja un president constitucionalista a la Generalitat després del 21-D i li plantege aquest indult, Rajoy ha afirmat que no pot respondre aquesta qüestió perquè "ni tan sols" s'ha obert judici oral "contra ningú" i "no hi ha ningú condemnat".

Per això, ha recalcat que "avançar esdeveniments a temps immemorials no té cap sentit". Això sí, ha reiterat que el Govern central ha sigut "molt restrictiu" amb la concessió d'indults i "molt més" en el cas de dirigents polítics. "I la immensa majoria de l'opinió pública espanyola és la que li ha demanat al Govern que actue com ha actuat fins ara", ha proclamat.

MÉNDEZ DE VIGO VEU "PREMATURA" LA PROPOSTA D'ICETA

En ser interpel·lat si podia fer una reflexió sobre la figura dels indults polítics i si poden servir per reconciliar societats, com ha manifestat Iceta, Rajoy ha dit que ell no era "un comentarista" i que no se li podia demanar que oferira una classe" a Brussel·les sobre assumptes jurídics. "Puc donar-li la meua opinió política, que és el que s'espera de la meua. D'altres temes s'ocupen altres persones", ha emfatitzat.

Per la seua banda, el portaveu del Govern espanyol i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, ha assenyalat que la proposta d'Iceta és "prematura i inconvenient". I ha recordat que la mesura de gràcia és una "prorrogativa" del Govern central "al final de qualsevol procés judicial".

colaboracio

En valencià

C. Valenciana