Publicado 14/04/2016 19:34CET

El TJUE farà el pròxim 26 d'abril la vista sobre la retroactivitat de les clàusules terra

Una Imagen Del Tribunal De Justicia De La UE En Luxemburgo
TRIBUNAL DE JUSTICIA DE LA UNIÓN EUROPEA

BRUSSEL·LES, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) farà el pròxim 26 d'abril una vista oral sobre els tres assumptes prejudicials acumulats en relació amb la retroactivitat de les clàusules terra a Espanya, en què s'escoltaran totes les parts involucrades. En el millor dels casos, la sentència formal arribaria entre cinc i sis mesos després.

Després d'esta vista, l'advocat general que es designe per al cas començarà el treball amb vista a presentar unes conclusions. Este procés pot tardar entre tres i quatre mesos, depenent, entre d'altres factors, de la complexitat jurídica de l'assumpte.

La sentència final sol dictar-se entre dos i quatre mesos després que l'advocat general haja presentat les seues conclusions. No hi ha una data prevista concreta per a la publicació de la sentència.

En total, el procés sol durar entre un any i un any i mig des que es presenta el recurs o la qüestió prejudicial. En este cas, són tres els assumptes prejudicials acumulats sobre la irretroactivitat de les clàusules terra, que han estat presentats entre abril i juny del 2015.

El Tribunal Suprem ha decidit precisament este dijous suspendre la tramitació d'un recurs sobre clàusules terra a l'espera de conèixer el pronunciament de la justícia europea. L'alt tribunal estudia el cas de dos persones que van sol·licitar la suspensió de la resolució d'un recurs presentat per Unicaja l'octubre del 2015.

El TJUE ja s'ha pronunciat altres vegades sobre les clàusules terra. L'última, també este dijous, quan va declarar il·legal la normativa espanyola que obliga un jutge a suspendre automàticament una acció individual d'un consumidor per a declarar el caràcter abusiu d'una clàusula terra en espera d'una sentència en relació amb una acció col·lectiva exercitada per una associació de consumidors.

colaboracio