Àfrica.- Una vacuna experimental contra l'ebola protegix micos durant deu mesos

Actualizado: lunes, 8 septiembre 2014 11:53

NOVA YORK, 8 Sep. (Reuters/EP) -

Una vacuna experimental contra l'ebola, semblant a la que està sent desenvolupada per GlaxoSmithKline (GSK), ha sigut eficaç durant almenys cinc setmanes en micos de laboratori i ha aconseguit estendre la seua protecció a deu mesos amb l'ajuda d'un fàrmac addicional, segons un estudi publicat este diumenge.

Els resultats oferixen un primer senyal sobre quina de les vacunes contra l'ebola en actual desenvolupament serà eficaç i de quina forma. Johnson & Johnson (J&J) i NewLink Genetics també estan entre les firmes que han accelerat els seus esforços per a proveir vacunes i tractaments contra el pitjor brot d'ebola del qual es té registre i que va aparéixer en Àfrica Occidental, on ha causat la mort de més de 2.000 persones.

Els resultats del nou estudi suggerixen, per exemple, que la vacuna de GSK, que ara està sent provada en voluntaris, protegirà contra una infecció d'ebola en el curt termini però podria ser reforçada per a ser eficient a llarg termini.

L'estudi, publicat per la revista Nature Medicine, és el primer a indicar que un règim de vacunes produïx "una immunitat perdurable" contra l'ebola, després d'haver protegit els quatre micos en un experiment durant deu mesos.

La vacuna utilitza un adenovirus de ximpanzé, vinculat a una versió humana que causa infeccions del tracte respiratori superior, al qual els científics han afegit un gen de l'ebola. L'adenovirus infecta les cèl·lules d'un animal vacunat, causant que prenga el gen i produïsca proteïnes de l'ebola. Això prepara el sistema immune per a que ataque les proteïnes del virus quan ocorre el contagi.

La vacuna a l'estudi anunciat diumenge és semblant als fàrmacs que estan sent desenvolupats per GSK, que va iniciar els experiments en éssers humans dimarts passat, i per J&J, que té plans de començar les proves a començaments del 2015.

Una altra vacuna experimental contra l'ebola usa un sistema diferent, un patogen de bestiar anomenat virus d'estomatitis vesicular (VSV). Una versió desenvolupada per l'Agència de Salut Pública del Canadà i NewLink Genetics té previst començar les proves en éssers humans voluntaris esta tardor.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià