Armengol i Salom comparteixen el sentiment d'"orgull" per la Declaració de la Unesco de la Serra de la Tramuntana

Armengol Y Salom Con Los Equipos De Gobierno Salinente Y Entrante Del Consell.
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 28 junio 2011 17:30

PALMA DE MALLORCA, 28 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'expresidenta del Consell de Mallorca Francina Armengol i l'actual responsable de la institució han expressat aquest dimarts el seu sentiment d'"orgull" per la Declaració concedida per la Unesco de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat.

Les dues dirigents han comparegut aquest dimarts davant dels mitjans després que aquest dilluns es donés a conèixer que la Serra de Tramuntana ha estat declarada com Patrimoni de la Humanitat en la categoria de paisatge cultural pels seus valors paisatgístics, culturals, històrics i etnològics. La candidatura de la Serra ha estat aprovada amb l'assentiment dels 21 països que podien votar.

Armengol, el govern de la qual va impulsar la candidatura de la Serra en la passada legislatura, ha subratllat que aquesta notícia és un motiu d'"alegria" per a ella i per a tots els mallorquins, així com per al conjunt de les Illes Balears.

La socialista ha considerat que per a tots els mallorquins la Serra ja era Patrimoni de la Humanitat amb anterioritat en els seus "cors", si bé "ara ho és reconegut internacionalment". Així, ha subratllat l'"orgull" que sent per haver liderat el govern que ha impulsat aquesta iniciativa, el qual també va aconseguir la Declaració de Patrimoni de la Humanitat del Cant de la Sibil·la.

L'expresidenta ha incidit que el seu equip de govern va voler posar en valor el paisatge de Mallorca i, especialment, aquell que s'ha sabut "conservar", referint-se a l'entorn natural de la Serra, que ha qualificat com el "més precisat tresor". En aquest sentit, ha ressaltat la preservació d'elements com els sistemes hidràulics, les rutes de pedra en sec o les 'marjades'.

L'exdirector general de Territori Jaume Mateu, qui aquest dilluns ha defensat la candidatura a París davant dels representants de la Unesco, ha assenyalat que un dels valors que han destacat ha estat que la Serra és l'únic entorn del món que posseeix una combinació d'elements d'origen islàmics, com són els sistemes hidràulics, amb altres autòctons com les possessions o les 'marjades'. Alhora, ha incidit que també s'ha valorat el fet que aquesta Declaració fora una demanda abonada per la societat mallorquina.

Armengol ha apuntat que ara li correspondrà al nou equip de govern desenvolupar el Pla d'Usos i Gestió de la Serra de Tramuntana que es va incloure en la candidatura i que necessitarà fonts de finançament per portar a terme projectes a la zona per a, entre d'altres coses, reactivar l'economia local.

Per la seva banda, la nova presidenta del Consell ha recalcat que aquesta Declaració és un "prestigi mundial" que inclou a la Serra de Tramuntana d'aquí a "club selecte" en què s'inclouen 878 llocs de tot el món que tenen aquesta distinció.

Salom ha considerat necessari posar en valor la cultura, patrimoni, paisatge, gastronomia i arrels de l'illa "per intentar viure del turisme els 365 dies de l'any". Així, ha apuntat que aquesta Declaració és "tremendament important per a l'economia dels mallorquins" a l'entendre que això contribuirà a l'allargament de la temporada turística.

Armengol ha destacat l'"intens" treball tècnic i polític fet durant els últims quatre anys des de la Conselleria insular de Territori i, en concret, per part del seu titular, Maria Lluïsa Dubón, i per l'exdirector general de Territori.

Alhora, ha agraït el suport prestat als ciutadans, entitats i personalitats famoses que han signat el document de suport a la Serra, el qual ha comptat amb 40.000 adhesions.