Agro.- Bars i restaurants de Lleida ofereixen tapes i menús de cuina del porc en Porcpassió

El Aalcalde De Lleida, Àngel Ros, En Porcpassió
EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 1 febrero 2012 19:50

L'alcalde demana als cuiners imaginació per preparar plats amb les peces més preades


LLEIDA, 1 Feb. (EUROPA PRESS) -

Uns cinquanta restaurants i bars de les comarques de Lleida inicien aquest dimarts una mostra gastronòmica centrada a la cuina del porc, amb propostes de tapes, entrepans o menús.

Durant un mes, fins al 4 de març, els restauradors prepararan plats amb gust a porc a preus que oscil·len entre tapes d'1,20 i menús degustació de 26 euros en una proposta que pretén formar part del calendari de l'hostaleria lleidatana.

Tapes, entrepans, torrades, menús i maridatges amb fruita i vi conformen l'oferta gastronòmica.

Des de peus, galtes o filet de porc cuinats a l'estil tradicional o amb creatius maridatges fins a amanides, coques, cassoletes o mil fulls són alguns dels plats que presenten els restauradors.

La mostra, organitzada per la Federació d'Hostaleria de Lleida i té el suport de l'Ajuntament, la Diputació, Col·legi de Veterinaris de Lleida i empreses productores de porcí és la primera del porc que s'organitza a la província que encapçala la producció porcina a Espanya amb un 24% de les reproductores.

Per aquest motiu, l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, ha afirmat: "Si jo hagués de posar un titular, el que em demanaria el cor és dir per fi a Lleida fem alguna cosa per potenciar el nostre primer producte!".

Ros ha presentat Porcpassió al costat del president de la Federació d'Hostaleria, Juan Antonio Serrano; acte en el qual també han participat el secretari general, Ramon Solsona; el coordinador del Grup de Sanejament Porcí de Lleida, Viçens Enrique Tarancón, i Vicens Novell, productor de porcí.

L'alcalde, que ha remarcat el pes de Lleida en el sector i el paper de Mercolleida, la llotja de referència del preu del porc a Europa ha demanat als restauradors que impulsin el desenvolupament gastronòmic del porc amb plats amb les peces que més paga la indústria càrnia com el filet.

En aquest sentit ha insistit que el sector ha de revalorar el porcí: "Com pot ser que un quilo de porc valgui com un cafè?", s'ha preguntat Ros, recordant que el preu del porc va tancar dijous a 1,127 euros per quilo en viu.

L'alcalde ha reclamat la necessitat de treure més partit en la gastronomia a les parts que menys paga el mercat: "El porc ha de ser l'únic animal del qual les parts gastronòmiques més preades són les econòmicament menys preades. La gran gastronomia es fa dels peus de porc, de l'orella, del morro, hauria de fer-se sobre el filet", ha afirmat.

I amb ironia, dirigint-se als veterinaris, Ros ha proposat que amb la genètica busquin porcs "no de bons pernils sinó més orelluts".

"Falten grans cuiners que facin plats derivats dels filets, i dels pernils i de les carns magres", ha insistit.