Agro.- El Parlament Europeu proposa flexibilitzar el pagament verd de les ajudes agràries

Iretxe García, Paolo De Castro Y La Diputada Del Parlament De Catalunya Mónica L
EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 28 mayo 2012 23:30

Països emergents com la Xina comencen a comprar finques agràries a Àfrica


LLEIDA, 28 May. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'agricultura del Parlament Europeu presentarà la setmana que ve davant de la Comissió Europea una proposta per a flexibilitzar les exigències mediambientals en les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC), segons ha avançat aquest dilluns a Lleida el president de la comissió d'Agricultura del Parlament Europeu, el socialista italià Paolo de Castro.

De Castro i l'eurodiputada socialista Iratxe García s'ha reunit aquest dilluns a la seu del PSC de Lleida amb empresaris agraris i organitzacions del sector.

García ha considerat que la proposta de la comissió europea és molt rígida i molt basada en la realitat de l'agricultura sobretot del centre d'Europa, i no té en compte l'agricultura mediterrània.

"El que des del Parlament Europeu anem a proposar és flexibilitzar les mesures del 'greening', que es puguin incorporar un altre tipus de pràctiques que ara mateix s'estan portant a terme pels nostres productors", ha afirmat.

Ha citat com a exemples els cultius permanents, com els fruiters, o els arbustos que porten a terme una funció de prevenció en qüestions relatives a l'erosió "i per tant també compleixen una funció mediambiental".

L'objectiu, segons de Castro, és sobretot flexibilitzar la proposta de la Comissió per fer possible el 'greening' als productors, i que la sostenibilitat ambiental vagi "acompanyada de la sostenibilitat econòmica i social".

De Castro, professor d'Economia i Política Agrària de la Universitat de Bolonya, president de la Comissió d'Agricultura i exministre d'Agricultura d'Itàlia, ha presentat a Madrid i Lleida el seu nou llibre 'Fam de terres' en què a més de la seguretat alimentària, afronta el 'boom' dels preus de les matèries primes.

"La població creix, la producció no ho fa tan ràpid i per això hi ha pobles emergents que estan comprant terra en altres territoris i en canvi Europa necessita produir més", ha afirmat.

En el seu llibre, assegura que a l'últim any la Xina ha comprat finques a Àfrica, en el que ha anomenat "un nou neocolonialisme".

"El continent que ara mateix té més capacitat de donar terres és Àfrica i el país que està comprant més terra a Àfrica és la Xina", ha afirmat.