BARCELONA, 10 May. (EUROPA PRESS) -
El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i el president de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, han erigit la agroalimentació com un sector estratègic per sortir de la crisi.
Així ho han exposat a la presentació de la conferència 'Sistema alimentari global: La universitat i l'empresa en la disponibilitat alimentària' celebrada a la seu de la patronal catalana amb motiu del centenari de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona i del desè aniversari de la Fundació Triptolemos, de la qual Bonet és vicepresident.
"L'alimentació és l'essència de les comunitats humanes i és un eix estratègic", ha sostingut Gay de Montellà, que ha destacat que Catalunya sempre ha expressat la importància que té el sector primari per a l'economia i la societat.
S'ha mostrat preocupat per la pujada de preus d'alguns productes des del 2007, com els cereals, que han experimentat un repunt del 100%; i ha lamentat que al món hi hagi 900 milions de persones que pateixen desnutrició.
Bonet ha recordat que el Saló Alimentaria, l'última edició del qual es va realitzar el mes de març passat al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, és precisament "el reflex de la potencialitat del sector de l'agroalimentació".
Aquest sector és per a Bonet "la punta de llança per sortir de la crisi", juntament amb el turisme, i ha destacat el paper de la Fundació Triptolemos com a element de connexió entre totes les baules de la cadena alimentària, així com el seu interès per garantir la seguretat, la qualitat i la innovació.
CRISI ALIMENTÀRIA
El catedràtic d'Economia i Política Agrària de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid, José María Sumpsi, ha estat l'encarregat d'impartir la conferència, en què ha ressaltat que la crisi alimentària, que va néixer entre finals del 2007 i principis del 2008, va desbordar governs i organitzacions com les les Nacions Unides a causa d'"una molt brusca" pujada de preus.
Ha assenyalat que es tracta d'una crisi molt complexa pel seu caràcter global, i ha indicat que el gran repte del sector i de la societat és combatre els trastorns alimentaris, com l'obesitat i la desnutrició.
Per a això, ha reivindicat la tasca dels centres d'investigació, entre els quals ha citat a l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (Irta), adscrit a la Generalitat de Catalunya.
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, Domènec Vila, ha clausurat la conferència, i ha recalcat el paper de les escoles en la millora del coneixement i en la formació de professionals de tota la cadena agroalimentària, incorporant la ciència i la innovació per incrementar la productivitat i produir més aliments tenint en compte el creixement demogràfic mundial.
Alhora, ha advocat per un canvi de model productiu: "Hem de centrar la nostra activitat econòmica en la producció de béns i serveis i no tant en activitats financeres i de caràcter especulatiu".