Fira.- Pelegrí presenta la dieta mediterrània com a remei per combatre l'obesitat

Josep Lluís Bonet, Josep Maria Pelegrí Y Fernando J. Burgaz
EUROPA PRESS
Europa Press Economía Finanzas
Actualizado: martes, 27 marzo 2012 15:21

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 27 (EUROPA PRESS)

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha presentat la dieta mediterrània, declarada patrimoni cultural de la humanitat per la Unesco, com un element fonamental per afavorir la salut humana i combatre desordres alimentaris com l'obesitat.

"La dieta mediterrània no és un concepte de màrqueting, sinó que té un contingut profund a la societat actual, que cal preocupar pel llegat que deixa a les generacions futures", ha sostingut Pelegrí en la inauguració del Congrés de la Dieta Mediterrània que se celebra al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona en el marc d'Alimentaria 2012.

Ha expressat el seu "més contundent suport" als aliments de qualitat i proximitat, que permeten constituir la dieta mediterrània i tenir una alimentació saludable, per al que cal, segons la seva opinió, que el consumidor tingui informació sobre l'origen i la traçabilitat del producte que compra.

En aquest sentit, ha apostat per les Denominació d'Origen Protegida (DOP) i les Indicació Geogràfica Protegida (IGP), així com per un model basat en la qualitat, la seguretat i els productes tradicionals, juntament amb la innovació, per ser més competitius en els mercats internacionals.

La indústria agroalimentària catalana és la primera de Catalunya, ja que representa prop del 22% en vendes del total del conjunt d'Espanya, i Pelegrí ha destacat el treball dels professionals del sector, que ha possibilitat la seva internacionalització.

El conseller també ha reconegut la feina de xefs com Ferran Adria, Joan Roca i el mort Santi Santamaría, i la importància de la Fundació Alicia, i alhora ha destacat la necessitat de fer pedagogia social per conscienciar la societat de la importància d'una alimentació saludable.

Per la seva banda, el director general d'Indústries Alimentàries del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Fernando J. Burgaz, ha exalçat el poder de la dieta mediterrània com a nexe entre les cultures i els diferents països del mediterrani, i ha assenyalat que el repte del Govern és preservar aquesta dieta com "patrimoni real".

El president de Fira de Barcelona i d'Alimentaria, Josep Lluís Bonet, ha indicat que l'obesitat infantil és l'"epidèmia del segle XXI", i ha criticat que aquest desordre alimentari s'acarnissa amb els sectors més desafavorits i que tenen un difícil accés a l'alimentació saludable i a les activitats físiques, per la qual cosa cal incidir en ells.

OBESITAT INFANTIL

Segons dades del 2010 de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), existeixen 925 milions de persones que pateixen malnutrició, i 1.460 milions d'adults --un 21% de la població mundial-- pateixen sobrepès, dels quals un 34% són obesos.

Alhora, es calcula que 43 milions de nens en el món menors de cinc anys --35 d'ells en països desenvolupats-- presenten sobrepès o obesitat, i es preveu que haurà 60 milions el 2020.

Contenido patrocinado