Publicado 26/08/2014 10:38CET

Irta desenvolupa productes biològics per a malalties de fruiters amb centres de 13 països

Manzano, Fruta, Frutales
EUROPA PRESS

El projecte Biocomes de la UE pretén desenvolupar 11 productes biològics

LLEIDA, 26 Ago. (EUROPA PRESS) -

L'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (Irta) de la Generalitat participa en un programa de la UE amb 13 empreses europees i 14 centres d'investigació europeus, per impulsar la lluita biològica en malalties de fruiters.

L'oïdi en cereals i la podridura marró causada per monilinia en fruita són algunes malalties per a les que l'Irta busca eines biològiques, ha explicat a Europa Press la investigadora del grup de Patologia de poscosecha de l'Irta i coordinadora del treball de desenvolupament d'agents de control biològic contra la monilinia, Neus Teixidó.

El projecte Biocomes, amb la implicació de 13 països, pretén desenvolupar 11 nous productes biològics per al control de plagues i malalties claus en cultius importants agrícoles i forestals.

Neus Teixidó assegura que aquesta iniciativa dóna resposta a les peticions del sector i té una ràpida aplicació, dues raons per les quals s'ha implicat un gran nombre d'empreses.

LA CONTRIBUCIÓ DE L'IRTA

Teixidó lidera l'equip que treballen Maribel Abadias, Josep Usall i Charo Torres amb la finalitat de desenvolupar dos productes per controlar la monilinia en fruita d'os, causant de la podridura del préssec entre d'altres malalties.

"Ens estem dedicant a fer l'escalat en planta pilot de la producció del nostre agent de biocontrol, de la formulació, i també farem dos assajos en camp per començar a provar les formulacions en condicions pràctiques", explica.

El seu equip està marcant molecularment els agents de biocontrol per poder seguir-los al medi ambient on s'apliquin, i veure com es dispersen i quin efecte tenen sobre la microbiota natural.

"A final d'any crec que ja podem tenir resultats interessants", avança Teixidó sobre el grup que coordina, que col·laboren set socis a més de l'Irta: Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (Inia), Universitat de Graz (Àustria), Pcfruit (Bèlgica) i quatre empreses, inclosa la lleidatana OpenNatur, distribuïdora de feromones d'insectes, trampes i altres productes fitosanitaris.

Complementen el grup Bayer CropScience Biològics GmbH Biogard --encarregada dels assajos a Itàlia-- i E-nema, especialista en productes fitosanitaris biològics.

Europa Press Comunicados Empresas