BARCELONA 13 Feb. (EUROPA PRESS) -
Un equip de científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut d'Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (Irta) de la Generalitat comparen en una investigació els efectes sobre els aliments en funció del tipus d'abonament que s'utilitza en el seu cultiu, ja sigui compost casolà, compost industrial o fertilitzants minerals
La recerca, que forma part d'un projecte més ampli finançat amb fons de la Unió Europea (UE), vol testar l'eficàcia de l'ús del compost casolà a l'horticultura, iniciativa amb la qual s'aspira a reduir l'impacte que provoca la generació de residus.
L'investigador del grup de Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (Sostenipra) de la UAB, Xavier Gabarrell, ha assenyalat que confien a tenir els primers resultats de la prova pilot a finals de 2011, després que durant les següents setmanes s'iniciï la plantació d'escaroles en un terreny d'una hectàrea d'extensió.
El cultiu de la finca, ubicada a Santa Susanna (Barcelona), servirà així per contrastar les diferències en el cicle de vida de les plantes en funció de l'abonament que reben, i el projecte té previst també comptabilitzar la despesa en energia que requereix cada procés, així com l'emissió de diòxid de carboni equivalent.
L'anàlisi de les càrregues ambientals generades i evitades permetrà "posar en valor el producte alimentari", ha assenyalat Gabarrell, qui ha recordat que també estan comparant la qualitat del compost casolà, aproximadament d'unes 40 famílies, per valorar-ne si existeixen moltes diferències entre un i altre en el moment de la seva aplicació.
El projecte 'Zero Waste' té la participació d'altres països de la Unió Europea (UE) com Grècia, Itàlia, França i Eslovènia, i en el cas de la UAB també es treballa en l'elaboració de fitxes de bones pràctiques sobre diversos mètodes de recollida de residus --el porta a porta, la divisió en cinc contenidors i el pagament per generació--.