Un sistema con radifofrecuencia permite asegurar a autenticidade de procedencia dun produto pesqueiro

Evita que cheguen ás tendas peixes en mal estado, de calidade inferior ou cunha suposta procedencia que non se pode confirmar

Europa Press Galicia
Actualizado: lunes, 6 agosto 2007 13:46

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 6 Ago. (EUROPA PRESS) -

Técnicas Electrónicas aplicadas Xulio (TEAXUL) traballa nun sistema para o control da seguridade alimentaria dos recurso mariño que parte da integración de todos o pasos da cadea de produción nunha plataforma online de grande envergadura. A empresa asegurou que é o primeiro sistema destas características que utiliza radiofrecuencia para asegurar a trazabilidade e a autenticidade dos produtos.

Esta plataforma constituiría a canle para transmitir información dun modo fiable e seguro, dende a zona de pesca ata o consumidor pasando pola lonxa, o distribuidor, o transportista ou a tenda e garante a calidade do produto ao ofrecer información fiable e segura sobre a orixe das especies e a súa trazabilidade.

A Consellería de Innovación e Industria, a través da súa Dirección Xeral de Investigación, Desenvolvemento e Innovación e o Programa de Tecnoloxías dá Alimentación, colabora con Teaxul neste proxecto. A axuda é de 70.000 euros dividida en dúas anualidades.

O proxecto parte da necesidade de asegurar a trazabilidade dos alimentos, é dicir, de manter un seguimento completo no seu percorrido para que non rompa a cadea de frío. De feito, a Unión Europea puxo en marcha unha nova directiva de seguridade alimentaria que establece os principios de control obrigatorio dos alimentos ao longo de toda a cadea comercial.

Os responsables do proxecto Teaxul explicaron que se trata dun desenvolvemento "innovador" pola aplicación da tecnoloxía á cadea de produción do peixe. "Nós fomos os primeiros en utilizar radiofrecuencia nos produtos pesqueiros e imos un paso por diante garantindo, ademais da trazabilidade, a calidade e autenticidade dos produtos,", subliñou a sinatura.

LOCALIZA PRODUTOS EN CRISES ALIMENTARIAS

En primeira instancia, o sistema estuda e identifica o peixe. Pero o obxectivo é máis ambicioso, xa que se pretende crear unha plataforma que sirva como base de datos para soportar unha aplicación de centralización de datos a grande escala, cunha alta dispoñibilidade e dun modo seguro. O sistema sería entón algo máis que unha ferramenta de xestión e permitiría, por exemplo, localizar produtos en caso de crise alimentaria.

A finalidade é evitar que cheguen ás tendas peixes en mal estado, de calidade inferior ou cunha suposta procedencia que non se pode confirmar. Segundo explicou a empresa, "non é estraño" ver nas peixarías produtos cun cartel de procedencia das Rías Galegas "sen que existan medios para confirmar onde nin cando foron capturados".

Así, Texul admitiu que o control que existe ata o momento é "moi limitado": un código de barras nas etiquetas das caixas informa sobre a orixe, pero no momento no que se avanza no proceso está información pérdese. Por iso, a empresa desenvolveu este sistema fai sete ano, pero as novas tecnoloxías permitiron paliar deficiencias no control da trazabilidade.

Contenido patrocinado