O CSIC identifica 20 variedades de oliveira autóctona galego, que sintan as bases para un "novo" sector de aceite

O presidente da Fundación Juava de Veiga, Enrique Sáez Ponche, a xefa do grupo VIOR, Maria da Carmen Martínez Rodríguez, e o delegado institucional en Galicia do CSIC, Javier Rei Campos, na presentación dos resultados da investigación.
O presidente da Fundación Juava de Veiga, Enrique Sáez Ponche, a xefa do grupo VIOR, Maria da Carmen Martínez Rodríguez, e o delegado institucional en Galicia do CSIC, Javier Rei Campos, na presentación dos resultados da investigación. - CSIC
Publicado: jueves, 17 marzo 2022 15:12

A institución comezou o rexistro de 11 das especies e nun futuro albérgase a esperanza de crear unha denominación de orixe

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 17 Mar. (EUROPA PRESS) -

O Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC) identificou 20 variedades de oliveira autóctona de Galicia, únicas no mundo, o que "sentará as bases" para un "novo" sector de aceite galego cun "futuro inmellorable".

Os especimenes identificáronse nunha investigación de recuperación, descrición e recoñecemento de antigas variedades autóctonas de oliveira da Comunidade galega que durou cinco anos. Durante o estudo analizáronse 167 oliveiras distribuídas por toda a Comunidade galega, dos cales case todos son centenarios.

A xefa do grupo de Viticultura; Oliveira e Rosa (VIOR), que é a sección da Misión Biolóxica de Galicia que desenvolveu o estudo, Maria del Carmen Martínez Rodríguez, explicou que o CSIC comezou o rexistro na lista española de 11 das variedades "para que sexan recoñecidas oficialmente a nivel internacional como únicas e diferentes a todas as existentes".

Ademais, Martínez Rodríguez puntualizou que os exemplares se atoparon distribuídos nas catro provincias galegas e que un dos problemas principais é que "non tiñan nome coñecido", ao contrario que noutros estudos similares nos que os exemplares conservan os seus nomes na tradición oral.

A xefa do grupo VIOR advertiu de que o proceso de rexistro é "laborioso" e leva "moitos anos", pero que é esencial para nun futuro poder crear un aceite galego con denominación de orixe.

O estudo desenvolveuno o grupo VIOR da Misión Biolóxica de Galicia, o cal pertence ao CSIC, cun financiamento superior aos 300.000 euros da Fundación Juana de Vega e o apoio da Asociación de Productores de Aceite y Aceituna de Galicia e a Asociación de Viveristas del Noroeste.

"FUTURO INMELLORABLE"

O delegado institucional do CSIC en Galicia, Javier Rey Campos, explicou que este estudo significou un "rescate das oliveiras galegas" que "sentará as bases dun novo panorama agrario na produción de aceite" na Comunidade galega.

O mesmo opina o presidente da Fundación Juana de Vega, Enrique Sáez Ponte, xa que destacou que este estudo abriu "campos para competir mellor".

Sáez Ponte fundamentou o seu argumento en que hai 20 anos levaron a cabo unha investigación, tamén co grupo VIOR e de 5 anos, de recuperación das uvas de Betanzos.

Devandito estudo fixo que "un viño que se vendía en barrís entre familiares" convertésese nun que agora se vende "nos mellores restaurantes de Galicia", segundo o presidente da fundación. Por iso, concluíu que hai que "imitar" o que fixo o viño de Betanzos e ver devandito proceso como "un referente para o aceite".

Ademais, o presidente da Fundación Juana de Vega analizou que o desenvolvemento do sector olivareiro galego tense que apoiar na "diferenciación" e a "calidade" como elemento competitivo.

SEGUINTE FASE

A xefa do grupo VIOR destacou que, aínda que aínda pode aparecer de forma "puntual" algunha variedade autóctona, consideran que nestes cinco anos recolleron "practicamente toda a variabilidade olivera existente en Galicia".

Por iso, anunciou que a seguinte fase do proxecto centrarase na multiplicación da planta en toda Galicia a gran escala para poder analizar os distintos aceites producidos.

Con todo, expresou que no devandito proceso é necesaria a "paciencia" xa que algunhas variedades, como a 'brava galega', son difíciles de enraizar.

Martínez Rodríguez destacou que para esta fase vanse a pór en contacto coa Xunta, quen non colaborou na primeira fase da investigación, para establecer campos de ensaio que permitan unha caracterización agronómica das diferentes variedades, así como para multiplicar a planta para trasladar ao sector produtivo.