Un estudi de l'IBDona determina que molts joves no reconeixen violncies masclistes, com la cessió de contrasenya

Rosa Cursach de l'IBDona, presenta un estudi sobre violncies masclistes en alum
EUROPA PRESS
Publicado: lunes, 18 febrero 2019 13:03

PALMA DE MALLORCA, 18 Feb. (EUROPA PRESS) -

Un estudi pilot encarregat per l'Institut Balear de la Dona (IBDona) determina que molts joves "no saben reconixer violncies masclistes", com poden ser el control del telfon mbil o la cessió de contrasenyes encara que sí les "comencen a qüestionar".

En roda de premsa, la impulsora de l'estudi, Catalina Gay, ha explicat que si contra el assetjament escolar ja es dóna una "resposta grupal i es reacciona com a grup", aix no ocorre encara "contra les violncies masclistes", que se segueixen abordant "com una qüestió individual".

Tal com ha explicat, l'estudi destaca, a més, que encara que el terme "igualtat" es coneix a "nivell teric", en molts casos no s'aplica en la prctica com ocorre, per exemple, amb la cessió de la contrasenya del mbil.

Pel seu costat, la directora de l'IBDona, Rosa Cursach ha explicat que aquest estudi neix del Pacte social contra les violncies masclistes i que s'ha realitzat entre l'alumnat de 14 i 18 anys de nou centres de Balears.

Cursach ha destacat que encara que la mostra "no és representativa" és una primera investigació per saber "on s'ha d'incidir".

"XOC DE MODELS"

Segons ha detallat Gay, aquest estudi qualitatiu reflecteix que hi ha un "xoc de models" entre el de la família i Primria, que els diu a les joves que "han de ser autnomes", i el que els diu que han de ser "populars", acumular relacions, tenir un físic normatiu, etctera, per que, no obstant aix, "les tracta de putes".

Sobre l'ús de les xarxes socials, l'estudi indica que ho "magnifiquen tot", entre altres coses, perqu "s'elimina la presncia de l'adult". "No cal eliminar el mbil, cal aprendre a utilitzar-lo", ha explicat Gay.

L'estudi, titulat 'La percepció de la igualtat i les violncies masclistes entre l'alumnat de 14 i 18 anys a Balears', reflecteix així mateix que "l'únic" relat que fan de l'amor és el que "implica control i privilegis" en una relació en la qual "una figura masculina et dir que ets la millor".

També s'indica a l'estudi que el model majoritari per apropar-se a la sexualitat és "la pornografia" per Gay ha matisat que "el problema no és el seu consum" sinó que sigui "l'únic model" degut a que els joves no "parlen amb adults o no parlen entre ells.

Gay ha manifestat que una altra de les conclusions és que les joves es "senten soles" en tractar temes d'igualtat. Sobre aix ha dit que el 8 de mar, Dia internacional de la dona, és "importantíssim" com a element d'apoderament".