L'economia balear creix un 2% en el segon trimestre, segons CAEB

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, en roda de premsa
La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, en roda de premsa - CAEB
Publicado: lunes, 14 octubre 2019 14:57

PALMA DE MALLORCA, 14 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) ha publicat aquest dilluns un nou informe d''Evolució Econmica', corresponent al segon trimestre de 2019, que assenyala que l'economia balear ha crescut entre els mesos d'abril i juny a un ritme mitj del 2 per cent interanual.

En termes específics, l'informe apunta al consum privat, pel costat de la demanda, i al sector serveis, pel de l'oferta, com els components "que més han contribut a sostenir el ritme de creixement" de l'economia durant aquest període, "beneficiats tots dos per l''efecte Setmana Santa'.

No obstant aix, Balears manté un creixement "lleugerament inferior" al de l'economia espanyola (2,3%), per que se situa per sobre del de les principals economies de la zona de l'euro (1,1%), especialment de l'alemanya (0,4%) i la italiana (0%).

Pel que fa a la demanda, la trajectria de l'agregat balear "s'explica pel pols més sostingut" que ha mostrat el consum privat durant el segon trimestre, doncs, amb un creixement estimat de l'1,8% interanual, ha avanat "al mateix ritme que en el primer trimestre".

En aquest sentit, el consum s'ha vist afavorit per la contenció dels preus finals, ats que "la inflació ha registrat entre abril i juny el menor avan dels últims onze trimestres (0,5%)".

A més, els no residents també han realitzat una "important contribució" al consum, tal com assenyala l'augment, en termes interanuals, de la despesa efectuada pels turistes que han visitat l'arxiplag durant el segon trimestre (2,9%).

"EL CREIXEMENT ES TEMPERA PEL MINVAMENT DE CONFIANA EMPRESARIAL"

Durant el segon trimestre, el creixement de la inversió s'ha moderat fins al 3% interanual, quatre desenes menys que en el primer trimestre (3,4%). Aquest comportament s'atribueix, segons han valorat, "a la rebaixa de les expectatives empresarials que es desprenen de l'evolució de l'índex de confiana empresarial".

Tant el saldo corresponent al balan de situació del segon trimestre (4,9 punts) com el saldo d'expectatives del tercer trimestre (5,9 punts) s'han situat en valors inferiors als observats un any abans (7,3 punts i 13,3 punts, respectivament).

En aquest context, l'informe apunta que la menor embranzida de la inversió s'ha fet extensiu fins i tot a l'mbit de la construcció, ja que el pressupost corresponent als projectes d'obra visats entre abril i maig ha disminut interanualment més d'una desena part (-12,5%).

ELS SERVEIS CREIXEN Al MATEIX RITME

L'informe assenyala que, en relació a l'oferta, el creixement de l'economia balear s'ha sostingut, principalment, "grcies al comportament dels serveis", que en el segon trimestre han avanat en la mateixa taxa que el trimestre anterior, un 2% interanual.

Des d'aquesta perspectiva, l'activitat del sector ha estat recolzada per la "ferma evolució" de l'afluncia turística, que, afavorida pel fet que la festivitat de la 'Setmana Santa' hagi estat aquest any a l'abril, mentre que el 2018 va ser al mar i, per tant, va computar en el primer trimestre de l'any, ha aconseguit un volum d'arribades (5.598.971 turistes), lleugerament superior al del mateix període de l'any anterior (5.520.976 persones).

En conseqüncia, els hotels de l'arxiplag han comptabilitzat un recompte de pernoctació entre els mesos d'abril i juny (19,59 milions) prcticament idntic al del passat exercici (19,61 milions).

Més enll dels serveis, el creixement de l'activitat s'ha moderat tant en la indústria, on ha cedit una desena fins al 0,9%, com en la construcció, el ritme de la qual d'avan s'ha rebaixada cinc desenes fins a situés en el 3,7%.

Pel que fa a la "bretxa territorial", des de la CAEB han considerat que "s'escura", ja que "Menorca puja i Eivissa i Formentera baixen". L'informe destaca que el diferencial que separa el ritme de creixement dels diferents territoris insulars s'ha redut en el segon trimestre, ats que Menorca ha accelerat el ritme d'avan fins a el 1,1%, mentre que Eivissa i Formentera han cedit dues desenes fins al 2,1%.