Actualizado 12/06/2019 11:44

Acord in extremis per al Botànic II amb dos conselleries i vicepresidència per a Unides Podem

28A.- La Junta Electoral demana a Generalitat que elimine en la informació sobre el FLA del seu web els "assoliments" de Puig
ARCHIVO

Els tres partits defenen que han "reviscolat" el Botànic; falta tancar el "repunt fi" i es firma a Alacant per a "mirar al sud"

   VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)

   PSPV, Compromís i Unides Podem han arribat finalment a un acord in extremis per a desbloquejar el Botànic II i, per tant, la investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat, en virtut del qual els últims tindran dos conselleries, la de Vivenda i la de Transparència, ostentant al seu torn la vicepresidència segona i una comissió delegada de Canvi Climàtic, a manera de la ja existent, per exemple, d'Hisenda o d'Igualtat.

   Després de huit reunions, els tres socis del Botànic havien arribat a aquest dimecres sense un acord d'investidura que permetera reeditar el Consell liderat per Ximo Puig. Els tres líders dels partits, Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, han mantingut una trobada aquest mateix matí abans del ple en el qual s'ha desbloquejat la situació.

   El principal escull de la negociació, segons fonts presencials, estava en el repartiment de les competències sobre canvi climàtic i transició energètica, que fins ara han estat en mans de Compromís.

   El PSPV va cedir a Unides Podem la competència de Vivenda i Compromís va fer el propi amb Transparència, però Unides Podem va reclamar també canvi climàtic. Finalment, eixa àrea no estarà amb Vivenda, però tindrà una comissió delegada.

   A la seua arribada a la cambra, el síndic del PSPV, Manolo Mata, havia augurat que el president de Les Corts, Enric Morera, acordaria un recés de 24 hores després del discurs de Puig, per a firmar aquesta vesprada l'acord de Govern a Alacant, perquè "el Botànic es mereix" anar a aquesta ciutat a rubricar-ho, i continuar el ple demà en el qual la investidura "tirarà endavant, perquè l'acord crec que que és molt raonable". De fet, així ha sigut i la sessió continuarà a les 10.00 hores.

"L'HEM REVISCOLAT"

   "Aquesta vesprada tancarem els serrells definitius, perquè el Botànic no es mereixia que ens trencara l'ànima. L'hem reviscolat, ho hem regat, alimentat i posat fertilitzants", ha apuntat Mata.

   El síndic socialista ha ressaltat l'"aposta" del Consell per a lluitar contra el canvi climàtic, per la qual cosa hi haurà una vicepresidència segona que "coordinarà totes les tasques del Govern en eixe sentit".

   D'altra banda, Oltra ha ressaltat que, després de la reunió entre els tres líders en el matí del dimecres, l'acord "està embastat", encara que ha puntualitzat que "caldrà tancar el repunt més fi, però crec que que les converses marxen a bon ritme". "Anem a tindre un bon govern per als valencians, perquè la política seguisca sent una ferramenta útil en les seues vides", ha sostingut.

   En la mateixa línia, ha comentat que continuen construint el "canvi polític" que va començar en 2015 per a seguir "treballant pels valencians, amb polítiques que han posat en el centre les persones i que fan més feliç la vida de la gent, que és l'objectiu al qual ens devem". "Hi ha més d'un milió de persones que han confiat en el canvi i que van a veure les seues esperances cobertes", ha assegurat.

   Per la seua banda, Dalmau ha destacat que, després de reunir-se els tres líders aquest matí i aconseguir un principi d'acord, el nou govern de canvi inaugurarà "segurament la legislatura més important de la història política valenciana".

   Així, ha detallat que han indicat a les comissions negociadores dels tres partits que aquest dimecres han de tancar l'acord per a investir Puig i ha recalcat que la votació serà demà per a firmar el pacte a Alacant perquè "cal mirar cap al sud".

"MOMENTS TIBANTS", PERÒ "DESGAST CAP"

   Respecte a les negociacions, el síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha admès que hi ha hagut "moments tibants" en les reunions perquè creu que "tothom vol tindre més espai dins d'un gran acord", encara que ha considerat que "cadascun té l'espai que li correspon".

   "No es pot deixar que sempre siguen uns els perdedors, crec que que és un acord i tots hem de guanyar i eixir contents i això és el que ha passat i el que farà que aquest siga un govern estable i que mire pels valencians", ha destacat.

   En la mateixa línia, ha assenyalat que les negociacions, amb la "pressió externa i a tres bandes, han sigut més complicades", encara que ha assegurat que "desgast cap". "Ens hem conegut més, hi ha hagut molt bon ambient i molt educadamente ens hem dit el que ens havíem de dir i, a partir d'ara, a construir un govern que treballe i millore encara més la vida dels valencians i lluite contra la crisi climàtica que tenim damunt", ha resolt Ferri.

CS I VOX CRITIQUEN L'"ESPERPÈNTIC" I "LAMENTABLE" ESPECTACLE

   D'altra banda, el líder de Ciutadans, Toni Cantó, ha expressat que les famílies, parelles i empreses "arriben a acords tots els dies sense donar el lamentable espectacle que està donant aquest tripartit, que pareix el de Pancho Vila en comptes del Botànic". "Esperem que es desvetle quin és el final d'aquesta lamentable farsa que estan protagonitzant i a veure si, per fi, podem començar el treball", ha desitjat.

   Per la seua banda, el president de Vox a la Comunitat, José María Llanos, ha criticat que l'entrada en el Govern d'Unides Podem li pareix "un repartiment de croms que va a ser molt perjudicial per a la ciutadania valenciana" i ha qualificat la negociació d'"esperpèntica", al mateix temps que ha denunciat que el "partit menys votat", en referència a Unides Podem, "no pot condicionar el futur govern".