Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer plantaran la falla municipal del 2025 amb el lema 'Fauna fallera'

Reunió del comitè de selecció de la falla municipal del 2025
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Publicado: martes, 21 mayo 2024 18:52

   VALÈNCIA, 21 May. (EUROPA PRESS) -

   Els artistes Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer plantaran la falla municipal del 2025, que portarà per lema 'Fauna fallera'. El projecte ha sigut seleccionat per unanimitat pel comitè de selecció, reunit aquest dimarts a l'Ajuntament de València. El projecte comptarà amb un pressupost màxim de 239.000 euros.

   En el cas de la falla gran, el comitè ha hagut de valorar cinc projectes presentats: l'equip multidisciplinari dirigit per Marco Gómez Maseda i integrat per Carlos López, José Luis Pascual Nebot, Xavi Ribes i Javier Martínez; el d'Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer amb disseny original de José Santaeulalia; el de Pere Baenas; el de Manolo García amb esbós de José Aguilar i estilisme de Francis Montesinos, i el de Manolo García Lleonart i Javier Valiente (Revolution).

    El regidor de Falles, Santiago Ballester, que ha presidit la sessió, ha agraït als candidats i candidates "la il·lusió amb la qual han participat en la convocatòria i l'esforç realitzat amb la presentació de les seues propostes", al mateix temps que ha considerat "fonamental posar en valor la figura de l'artista faller perquè les Falles no existirien sense el seu treball".

   La reunió també ha comptat amb la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, en qualitat de vicepresidenta, i la cap de Servei de Festes i Tradicions, secció de Falles, com a secretària. Per la seua banda, en representació de la Junta Central Fallera ha estat present el secretari general, Nicolás Garcés.

   El comitè que ha triat la falla municipal ha estat conformat per Cristina Estévez, Eva Agulleiro i Ximo Berlanga a proposta del PP, l'artista Ramón Espinosa del Gremi d'Artistes Fallers de València pel PSPV i Pilar Moral per Vox. Per la seua banda, Compromís ha rebutjat participar en aquest procés en considerar-ho un "paripé".

   La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València va aprovar l'abril passat les bases del procés de selecció de projectes per a la realització i muntatge de les falles municipals del 2025. Com a novetat, set dels nou integrants del jurat estaran proposats pels grups polítics municipals: tres per part del PP, dos de Compromís, un del PSPV i un de Vox.

   Respecte als criteris de valoració, per a la selecció de les propostes s'ha tingut en compte la "solvència tècnica i artística global" del projecte presentat, així com la seua "originalitat". A més, de manera "específica" s'ha valorat el "caràcter satíric" de l'obra en el seu conjunt, la "claredat conceptual" i la "singularitat" de la idea plantejada i la qualitat compositiva i espacial.

   Així mateix, també s'ha tingut en consideració la "facilitat de recorregut", accessibilitat i relació visual des de l'exterior i l'adequació dels materials de construcció a la cremà "més neta i respectuosa possible amb el medi ambient", que minimitze "en la mesura que siga possible" l'emissió de gasos contaminants derivats de materials químics de mala combustió. Per a això, s'ha valorat l'ús de materials naturals, tant en la construcció d'estructures i suports com en cobertures, preparacions i acabats pictòrics.

NOU MODEL

   Els partits de l'oposició en el consistori (Compromís i PSPV) han criticat aquest nou model de composició del jurat, triat pels diferents grups polítics --amb majoria del govern--, enfront del model de comitè integrat per artistes i fallers dels últims anys.

   De fet, tant Compromís com el PSPV han arribat a acusar a l'equip de govern --integrat pel PP i Vox-- de "polititzar" el jurat en substituir un "d'independent" designat per entitats falleres i artístiques per un altre "de quota" i triat pels partits per a "facilitar la censura en cas que no siga del seu gust" el monument.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià