Alliberen una llúdria en la Desembocadura del Millars que va ser capturada a una cafeteria del Port de Sagunt

Alliberen una llúdria en la Desembocadura del Millars que va ser localitzada al Port de Sagunt
CONSORCIO RÍO MIJARES
Publicado: viernes, 23 febrero 2024 17:25

   CASTELLÓ, 23 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Un exemplar de llúdria (Lutra lutra) ha sigut alliberat en les aigües del riu Millars aquest migdia després del seu albirament i posterior captura a una cafeteria del Port de Sagunt. A l'altura del Pantanet de Santa Quitèria s'ha dut a terme una operació en la qual ha prevalgut el benestar i la favorable evolució del mamífer aquàtic, així com la seua correcta adaptació a un hàbitat que li serà favorable, segons ha informat el Consorci Riu Millars en un comunicat.

    L'actuació s'ha dut a terme a través de la coordinació entre el Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Mijares, gestionat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora i Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, i el Centre de Recuperació de Fauna 'La Granja del Saler', dependent de la Direcció general de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

   La llúdria va aparèixer en una cafeteria del Port de Sagunt a principis de setmana i posteriorment va ser arreplegada pel personal del Centre de Recuperació de Fauna 'La Granja del Saler". En el centre van sotmetre a exàmens científics al mascle jove de 7 quilos sense senyals ni símptomes que van fer perillar la seua integritat.

    Els tècnics presents tant del Consorci Riu Millars com de la Conselleria de Medi ambient i de 'La Granja del Saler' han apuntat que s'ha triat la desembocadura del Millars en tractar-se d'un espai protegit i gestionat, que disposa d'un servei de guarderia rural que realitza un seguiment exhaustiu de la població de llúdria de manera regular i constant. D'aquesta manera es reforçarà la presència de la llúdria en el paisatge protegit, on ja s'ha assentat.

   La zona del riu Millars triada per a l'operació s'ha considerat òptima a causa de l'existència de profunditat d'aigües i l'abundant vegetació de ribera que ha afavorit la ràpida escapada i recerca d'amagatall del mamífer.

    Els tècnics de 'La Granja del Saler' han obert la gàbia on descansava la llúdria amb la presència de María Tormo, alcaldessa d'Almassora i representant del Consorci Riu Millars, i participació de més tècnics professionals de la Conselleria de Medi ambient, del Consorci Riu Millars i altres entitats que treballen dia a dia per a millorar la biodiversitat de l'espai natural. Durant la jornada s'ha respectat un minut de silenci en record de les víctimes per l'incendi de València.

   Els primers rastres de llúdria van aparèixer en la desembocadura del riu Millars el mes de maig de l'any 2015. Des de llavors el Servei de Guarderia Rural del Consorci Riu Millars realitza un seguiment actiu d'aquesta espècie sortosament cada vegada més habitual en els trams baixos dels rius valencians. Des de llavors, s'han notificat observacions d'aquests exemplars que demostren la creixent qualitat de les aigües del Millars i de la biodiversitat en la seua desembocadura.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià