Arranca el XII Festival de Tallers de Teatre Clàssic de Sala Russafa amb 'Soñando Lorca'

Comença el XII Festival de Tallers de Teatre Clàssic de Sala Russafa amb Somiant Lorca
SALA RUSSAFA
Publicado: lunes, 5 junio 2023 11:00

   VALÈNCIA, 5 Jun. (EUROPA PRESS) -

   El XII Festival de Tallers de Teatre Clàssic de Sala Russafa, a València, arranca aquesta setmana amb 'Soñando Lorca'. Es tracta d'un certamen que "fidel a la seua cita amb juny" es desenvoluparà en aquesta ocasió del 9 al 30 d'aquest mes, amb la finalitat "d'oferir noves lectures i acostaments a textos i autors que s'han convertit en imprescindibles en la història de les arts escèniques", segons ha informat la sala en un comunicat.

   Aquesta trobada també permetrà mostrar el treball de l'alumnat de l'Acadèmica Escènica de València, responsable de la línia docent del centre de formació, producció i exhibició d'arts escèniques de Russafa.

   'Soñando Lorca' és una dramatúrgia escrita i dirigida per Iria Márquez en la qual es troben en escena tres de les peces fonamentals de l'autor: 'Doña Rosita la soltera', 'Yerma' i 'Bodas de sangre'.

   Així, al llarg de "tres moments clau" d'una mateixa jornada -- demà, vesprada i nit-- es recorren els personatges i trames essencials d'aquestes peces, que realitzen un retrat de la dona i dels reptes als quals s'enfronta, ha explicat la sala.

   "Pareix que hàgem canviat molt com a societat, però ens seguim trobant amb que se'ns jutja en temes com la maternitat, les relacions sentimentals o sexuals i el pas del temps", ha assenyalat la directora del muntatge. Així mateix, ha considereu que les paraules de Lorca segueixen descrivint a moltes de les dones que podran asseure's en el pati de butaques.

   "Els personatges d'aquestes obres són dones d'un caràcter i una fortalesa inoblidable que pateixen per amors frustrats, vincles familiars difícils o per l'opinió pública. Podrien ser l'amiga o la veïna de qualsevol. Però, al mateix temps, Doña Rosita, Yerma o La Novia són úniques i han marcat la història del teatre, fins i tot la cultura popular, demostrant per què aquestes obres són autèntics clàssics, universals i atemporals", ha agregat l'autora d'aquesta dramatúrgia.

   L'espectador decidirà on vol posar el focus mentre, en tres espais escènics i amb els actors tot el temps sobre les taules, les tres obres de Lorca conviuen. Jugant amb la il·luminació i l'ambientació musical, l'obra va passant pels moments clau del dia i de cadascuna de les peces, ha detallat la sala.

   Márquez ha assegurat que aquest és "un repte per als intèrprets perquè han de treballar tant l'acció com l'escolta". "Estan actuant quan els seus personatges intervenen en la trama, però també mentre ho fa la resta de les tres escenes que estan simultàniament sobre l'escenari", ha apuntat.

   Aquesta dramatúrgia va poder veure's en Sala Russafa fa sis anys i va guanyar diversos premis gràcies al muntatge realitzat per la companyia de l'escena amateur Pànic Escènic. Va obtindre, entre uns altres, els de Millor Direcció en V Certamen Amateur Vila de Canet, XXXI Concurs Nacional de Teatre per a Aficionats 'Ciutat d'Utiel' i V Certamen Nacional de Teatre Amateur Vila de Catral.

   Per a l'actual posada en peus s'ha adaptat al nou elenc, l'alumnat d'un dels tallers de teatre per a no professionals que imparteix Márquez i que componen Alejandro Morales, Amparo Pinazo, Amparo Rodríguez, Andrea Campillos, Aurora Yáñez, Berna Díaz, Berta Esparza Rico, Blanca Mansergas Juan, Ibrahim Bardisi, Maribel Grande Pérez, José Luis Gómez i Mercedes Testal.

   Del 9 a el 11 de juny s'oferiran tres funcions d'aquesta representació amb "un muntatge minimalista on tenen protagonisme elements orgànics com a fulles i branques seques, al costat de mobiliari de fusta i vestuari atemporal".

MELODIES

   A més, "melodies de Falla, Albéniz, Granados o Ravel van acompanyant el desenvolupament d'una acció marcada pel conflicte i la passió, com era habitual en l'escriptura de Lorca, però també amb moments per a la poesia i la tendresa en uns personatges d'emocions intenses tan capaces d'estimar com d'odiar", ha afegit Sala Russafa.

   La resta del festival comptarà amb Diners, versió d'una comèdia escrita per Aristófanes, un dels pares del teatre clàssic grec, també coneguda com Pluto.

   Igualment, estarà QuiZÁS!, mostra de dansa contemporània dirigida per Toni Aparisi que posa a les persones en el centre per a convidar a la reflexió sobre si la humanitat és l'eix de les accions i de les relacions interpersonals. El teatre ha creat un abonament per a gaudir dels tres espectacles per 20 euros.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià