Bernabé afirma que la Policia Científica ja ha eixit de edifici de Campanar després de revisar-ho "pam a pam"

Bombers en una grua sanegen la façana cremada, a 26 de febrer del 2024, a València, Comunitat Valenciana.
Rober Solsona - Europa Press
Publicado: lunes, 26 febrero 2024 15:05

   La delegada confirma que les mostres d'ADN de les deu víctimes ja estan a la Comissaria Central per a les identificacions

   VALÈNCIA, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La delegada de Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha informat aquest dilluns que la Policia Científica ja ha eixit de l'edifici incendiat de Campanar, després de reconèixer-ho "pam a pam", i ha rebutjat entrar a parlar de possibles causes del foc, que s'ha saldat amb deu víctimes mortals i ha deixat a centenars de persones sense els seus habitatges.

   Així ho ha indicat en declaracions als mitjans, en les quals ha confirmat que les mostres d'ADN de les deu víctimes mortals de l'incendi ja es troben en l'oficina central de la Policia Científica, que s'encarrega de les identificacions.

   Bernabé ha indicat que, en aquests moments, les investigacions van en dues línies: la "més important i prioritària", la de la identificació de totes les víctimes, i la segona, la de les causes de l'incendi.

   "S'està treballant 24/7 per a poder acabar com més prompte millor aquestes labors d'identificació de les víctimes. Unes labors en les quals s'ha treballat en coordinació amb la Comissaria Central de Policia Científica de Madrid", ha apuntat la delegada.

   En aquest sentit, ha incidit que està "tot en marxa" per a poder acabar "com més prompte millor" aquest identificacions i que els familiars puguen acomiadar-se de les víctimes ja que, segons ha explicat, s'han pres ja totes les mostres d'ADN. Referent a això, ha indicat que no hi ha data de finalització establida per a això però s'està treballant "sense descans" per a poder donar una resposta "al més prompte possible".

   "La coordinació ja és total i esperem que es puga resoldre al més prompte possible dins de la complexitat que és enorme", ha asseverat Bernabé, al mateix temps que ha agraït l'esforç que s'està fent des de la Comissaria Central de Policia Científica i el Cos Nacional de Policia per a poder acabar com més prompte millor.

   Els jutjats de València estan a l'espera dels resultats de les anàlisis d'ADN, i en alguns casos --en concret tres-- dels estudis antropològics, dels cadàvers rescatats entre el divendres a la vesprada (nou) i aquest dissabte al matí (u) de l'interior dels edificis incendiats en el barri valencià de Campanar.

   L'objectiu és garantir la "plena identificació" de les víctimes, com a "pas previ i imprescindible" per a autoritzar el lliurament de les restes mortals als familiars, segons va informar aquest diumenge el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

   La pràctica de les autòpsies per part dels equips forenses de l'Institut Medicina Legal de València van concloure a última hora del dissabte. No obstant això, l'autoritat judicial només pot autoritzar el lliurament de les restes dels morts als seus familiars i expedir les preceptives llicències d'enterrament una vegada completat el procés d'identificació, després del resultat dels perfils genètics de les mostres biològiques remeses als laboratoris.

   La causa judicial per aquests fets va ser oberta inicialment divendres passat pel Jutjat d'Instrucció 10 de València, en funcions de guàrdia d'incidències, que va decretar el secret de les actuacions durant un mes per a "protegir la investigació policial sobre la causa i circumstàncies de l'incendi", així com per a "preservar la intimitat de les víctimes i dels seus familiars".

CAUSES

   Respecte a les causes de l'incendi, i preguntada per si l'edifici havia patit alguns problemes elèctrics anteriors i per si les primeres hipòtesis estan apuntant a un curtcircuit, la delegada del Govern ha indicat que tot el que té a veure amb l'origen del foc està des de divendres passat sota secret de sumari i que totes aquest qüestions segueixen investigant-se.

   Així, ha recalcat que la Policia Científica ja ha eixit de l'edifici i el reconeixement de l'edifici "pam a pam" ja està fet. "Anem a deixar que la Policia Científica faça el seu treball, i a través de les lleres pròpies de l'autoritat judicial, en el moment en què es puguen donar aquest informacions, es donaran. Ara l'important és deixar que els investigadors puguen exercir el seu treball amb total llibertat i tranquil·litat, i després es podran donar les informacions pertinents", ha assenyalat.

DOCUMENTACIÓ D'AFECTATS

   D'altra banda, Pilar Bernabé ha subratllat que des de la Delegació del Govern s'ha coordinat a totes les unitats, tant a la de Policia com la d'Estrangeria, a través de la Secretaria General de la Delegació del Govern de València i de la Subdelegació del govern, per a posar a la disposició de "tots els veïns afectats totes les qüestions que tenen a veure amb la documentació pròpia".

   I, en el cas de les famílies de nacionalitat estrangera, a través d'Estrangeria i els consolats, i en coordinació amb l'Ajuntament de València, també es va a fer una atenció "personalitzada, contínua i seguida".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià