Conclou el muntatge de la bastida per a iniciar la restauració d''El Parotet'

Bastida a El Parotet
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Publicado: jueves, 18 abril 2024 14:44

   VALÈNCIA, 18 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Ajuntament de València ha conclòs el muntatge de la bastida per a la restauració de la peça escultòrica 'El Parotet', l'obra de Miquel Navarro que està situada a la plaça d'Europa, junt amb l'avinguda de França.

    Per raons de seguretat, el muntatge de l'estructura es va demorar fins que van acabar les festes de les Falles i, després de diverses setmanes, ja està llest per a començar el procés de restauració en si, segons ha informat el consistori en un comunicat.

    La peça artística té 46 metres d'altura i 93 tones de pes, per la qual cosa l'estructura de suport per a les obres ha requerit de diverses setmanes de treball. Tal com va explicar en el seu moment el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, "l'objectiu de la intervenció és la neteja de l'obra i la recuperació del seu color original".

    L'objectiu de la intervenció, ha explicat el regidor José Luis Moreno, és "evitar la deterioració d'aquest ben patrimonial, protegir-ho i posar-ho en valor, ja que s'ha convertit en un símbol del nostre paisatge urbà". L'edil ha destacat que "en uns pocs mesos podrem tornar a veure El Parotet en tota la seua esplendor, com si estiguera recentment instal·lat".

'EL PAROTET' COMPLEIX 20 ANYS

   L'escultura de l'artista de Mislata Miquel Navarro representa un insecte gegant a manera de vigía o guerrer de València, i va ser un regal a la ciutat de la Fundació Caixa d'Estalvis i Mont de pietat de València l'any 2003 per a commemorar el 125 aniversari de la creació de l'Obra Social de Bancaixa.

    "L'obra representa un guerrer de caràcter totémico, però que tots la coneixem com 'El Parotet' per la seua semblança amb una libèl·lula", ha explicat el regidor Moreno, qui ha destacat que és "una de les obres més conegudes de Navarro, i s'ha volgut aprofitar que aquest 2023 s'ha complit el seu 20 aniversari per a retornar-li el seu cromatisme original".

    L'escultura, realitzada en ferro pintat en blau mediterrani, està valorada en 1,1 milions d'euros. La intervenció compta amb un pressupost global de 73.151,76 euros (IVA inclòs), que inclou la inspecció prèvia del seu estat de conservació, l'anàlisi del recobriment existent, la neteja de la brutícia dipositada en superfície, amb eliminació d'òxids, i la preparació de les superfícies per a rebre el recobriment final.

    Després de l'adjudicació de les obres de restauració el passat mes de gener, es va efectuar l'estudi i pla de seguretat i, donada la proximitat de les festes de Falles i la programació d'actes festius i festivals pirotècnics en la proximitat de l'escultura, el govern municipal va decidir retardar el muntatge de la bastida i l'inici de les obres fins a la conclusió de les festes per raons de seguretat.

    El termini previst per a la restauració és de tres mesos, no prorrogables. Amb caràcter complementari a aquestes obres, es millorarà també la il·luminació ornamental del monument.

   Navarro compta amb més obres exposades en els carrers de València: 'Font pública' (més coneguda com 'La pantera rosa'), inaugurada el 1984 en els voltants de la plaça Manuel Sanchis Guarner, baix el patrocini de la Societat d'Aigües Potables i Millores de València. Una dècada després, la Fundació Bancaixa cediria l'escultura en acer 'Home Guaita' per al seu emplaçament als Jardins del Real, on presideix, des del 1999, l'entrada del Museu de Ciències Naturals. Dos anys més tard es va instal·lar 'Motoret 2000', en l'accés a l'Umbracle juntament amb altres peces escultòriques de reconeguts artistes valencians, com Joan Cardells o Ramón de Soto.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià