Consell i Ajuntament urgeixen al Govern la cessió dels cartells d'Enginyers per a construir 358 habitatges

Publicado: martes, 23 abril 2024 18:12

   El Ministeri es compromet al fet que el procés de licitació de les obres paralitzades puga estar preparat per a juliol

   VALÈNCIA, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Habitatge i l'Ajuntament de València han instat al Govern a accelerar la cessió dels solars de les antigues casernes d'Enginyers de la ciutat, pertanyents a l'Entitat Pública Empresarial de Sòl (SEPES), per a poder iniciar les obres de construcció de 358 habitatges de pública destinades a lloguer assequible.

   Per la seua banda, el Ministeri d'Habitatge ha confirmat l'inici de la resolució del contracte amb l'empresa adjudicatària de les obres d'urbanització paralitzades i s'ha compromès al fet que el procés de licitació puga estar preparat per al mes de juliol, amb el que es garantiria la cessió del sòl del SEPES a la Generalitat, informa l'administració autonòmica.

   Així ho han acordat el secretari autonòmic d'Habitatge, Sebastián Fernández, i el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, en una reunió amb el director general d'Habitatge del Ministeri, Francisco Javier Martín, per a conjuminar forces i aconseguir aquests terrenys com més prompte millor.

    L'acord bilateral entre Ministeri i la Generalitat establia la cessió gratuïta d'aquestes parcel·les del Sepes a la Generalitat per a la construcció d'aquests habitatges, que compten amb una ajuda de 18,8 milions d'euros procedents de fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea a través dels Next Generation-EU.

   No obstant això, el representant autonòmic ha advertit que "la cessió està bloquejada, un fet que genera una gran incertesa davant de la possible pèrdua dels fons europeus per no executar a temps la construcció d'aquests habitatges". "Durant els últims mesos, la Generalitat ha tractat de cercar una solució que permeta desembossar aquesta situació i es procedisca a la cessió dels terrenys, sense haver sigut possible fins al moment", ha exposat.

   Els representants del Consell i l'Ajuntament han explicat que, actualment, "l'execució del projecte és complicada a causa de l'ajustat dels terminis requerits pels fons europeus", que exigeixen començar amb la tramitació de la licitació del dret de superfície a l'abril del 2024 perquè la finalització de la construcció al juny del 2026 siga possible.

   En aquest escenari, han demandat al Ministeri la reactivació immediata dels treballs d'urbanització de la zona mitjançant "un full de ruta clar i terminis concrets", en considerar que es tracta d' "un projecte vital per a la ciutat i perquè els seus veïns puguen accedir a un habitatge".

   Segons l'acord bilateral número 32, l'actuació a realitzar sobre una parcel·la de la Generalitat i set parcel·les que SEPES havia de cedir a la Generalitat, estava inclosa entre les promocions d'habitatge per a lloguer assequible, mitjançant concurs de dret de superfície, que comptava amb una ajuda de fons Next Generation de quasi 19 milions d'euros.

   Ajuntament i Generalitat han reclamat al Ministeri un finançament alternatiu que garantisca la viabilitat de l'actuació, al mateix temps que permeta a l'administració autonòmica optimitzar la gestió dels fons europeus atribuïts a la Comunitat Valenciana.

   A més, han requerit un compromís per a avançar en fórmules alternatives de finançament de les obres de construcció d'habitatges i han reiterat que aquest àmbit és una prioritat per al Consell i l'Ajuntament, "com a mostra l'engegada del Pla Viu i la reactivació dels plans urbanístics bloquejats".

   D'altra banda, el secretari autonòmic ha instat al Ministeri "a viabilizar la redistribució de fons europeus per a evitar la seua pèrdua".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià