Un dels aquaris de l'Oceanogràfic exposa brossa marina per a visibilitzar el problema de la basuraleza

Archivo - Arxiu - Vista general de l'OceanograÌfic des del cocodrilari
OCEANOGRAÌFIC - Archivo
Publicado: jueves, 8 junio 2023 17:06

   VALÈNCIA, 8 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Un dels aquaris de l'Oceanogràfic de València mostra diferents residus arreplegats en les campanyes de retirada de basuraleza del projecte Libera, de SEU/BirdLife en aliança amb Ecoembes, amb l'objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre aquest problema.

   Des de l'origen del Projecte el 2017, Libera ha centrat gran part dels seus esforços a ajudar a generar coneixement més precís sobre aquesta problemàtica. Gràcies al treball de milers de persones voluntàries s'han caracteritzat 1.214 transectos en les costes espanyoles i registrat 282.571 mitjançant ferramentes de ciència ciutadana.

   Peces de plàstic de menys de 2,5 centímetres, burilles, peces de plàstic majors a 2,5 centímetres, borses i botelles de beguda són els cinc tipus de residus oposats amb major freqüència en les platges.

   Els microplàstics (fragments de plàstics entre 1mm i 5mm) són dels principals residus oposats en les platges. També ocorre a nivell nacional: el Mediterrani és considerada la sisena zona més contaminada del planeta.

VISIBILITZAR EL PROBLEMA

   Amb l'acció desenvolupada a l'Oceanogràfic es pretén visibilitzar el problema de la basuraleza marina, però també transmetre un missatge d'esperança, recordant als visitants que ells poden ser part de la solució.

   "El nostre major motor per a acabar amb la basuraleza és aconseguir que la societat siga conscient de l'impacte que té en el medi natural. A partir d'eixa conscienciació és possible avançar en les solucions, que passen per la responsabilitat de cadascun de repensar el model de producció i consum que tenim i que hem de canviar. El millor residu és el que no es produeix. Hem de ser conscients de la quantitat de residus que generem i que hem de reduir; i després exigir una economia circular que permeta que es convertisquen en font de recursos", ha explicat Federico García, responsable de l'Àrea Social de SEU/BirdLife.

   A més, durant la jornada, s'ha inaugurat l'exposició 'Stop Basuraleza' que estarà oberta al públic des del 8 de juny fins al 17 de setembre, i que el seu objectiu és mostrar l'impacte devastador de la basuraleza en els espais naturals i generar consciència sobre la importància de la prevenció contra la basuraleza des de l'individu fins a les empreses, administració pública, educació o les organitzacions locals, gràcies a les quals Libera aconsegueix prendre mesures per a previndre i reduir aquest problema.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià