Els tres 'Bocanegra' acusats del tiroteig al cementeri de Torrent neguen els assassinats: "No estàvem allà"

Els tres 'Bocanegra' acusats del tiroteig mortal al cementeri de Torrent
ROBER SOLSONA
Publicado: lunes, 11 diciembre 2023 14:47

   VALÈNCIA, 11 Dic. (EUROPA PRESS) -

   Tres persones pertanyents al clan dels 'Bocanegra' acusats de matar a tirs a dos homes al cementeri de Torrent i de ferir a un tercer el Dia de Tots els Santos del 2021 han negat els fets i han assegurat que eixe dia no estaven allí.

   Els acusats, una parella i un dels seus fills, s'han assegut aquest dilluns en la banqueta de l'Audiència de València davant un jurat popular. La Fiscalia atribueix als tres acusats, en el seu escrit de qualificació provisional, dos delictes d'assassinat consumat, un delicte d'assassinat en grau de temptativa i un delicte de tinença il·lícita d'armes.

   Per aquest motiu, el ministeri públic reclama per al fill de la parella, autor material dels trets, la pena de 51 anys i mig de presó; mentre que sol·licita per als pares 45 anys i mig de presó, així com el pagament de diferents indemnitzacions.

   Per la seua banda, les defenses dels acusats reclamen l'absolució per als seus representats en al·legar que els mateixos no es trobaven en el cementeri el dia dels fets i tampoc van efectuar trets. Han al·ludit a versions contradictòries dels testimonis i han ressaltat que no hi ha prova contra ells. "Davant la més mínim dubte, cal absoldre", ha dit un lletrat de la defensa al jurat.

   Els fets es remunten al Dia de Tots els Sants del 2021 quan va haver-hi un tiroteig al cementeri de Torrent amb dos persones mortes, una d'elles del clan de los 'Marco', i una altra ferida. Com a conseqüència van ser detingudes tres persones, una parella i el seu fill del clan dels 'Bocanegra'. Els arrests van tindre lloc quatre mesos després dels fets posat que havien marxat.

   El fiscal manté que entre els 'Bocanegra' i los 'Marco' hi havia hagut certs conflictes abans del tiroteig i eixe dia les dos famílies es van trobar en el cementeri i van començar a cridar-se i a amenaçar-se. Després van començar a colpejar-se amb cadires i pals. En un moment donat, l'acusada, de 61 anys, va traure una pistola que ocultava en la roba i li la va donar al seu fill perquè disparara contra l'altra família.

   Així, el fill --segons el fiscal-- va començar a efectuar trets en el cementeri contra persones que no tenien possibilitat de protegir-se. Els tirs van aconseguir a tres hòmens i dos d'ells van morir en l'acte. Un no tenia cap relació amb les famílies. El tercer perjudicat, fill d'un dels morts del clan, va resultar ferit en una cama i va patir lesions que van tardar 15 dies a curar.

   Els acusats han negat aquest relat. Així, segons ha indicat el pare durant la vista, el dia dels fets va estar al matí en el cementeri de València, en la làpida del seu pare i del seu germà, "com tots els anys". L'home, a qui coneixen com 'El Mone', es trobava en eixe moment al costat de la seua dona i sobre les 11.30 hores van arribar a casa.

   Va ser ací quan, segons la seua versió, els veïns li van explicar el que havia passat al cementeri de Torrent: "Sé que va haver-hi una baralla i que havien matat a un però no sabia qui havia sigut. Jo estava al cementeri de València i hi ha uns quilòmetres. No vaig a estar en els dos costats alhora. Vaig anar amb la meua dona i el meu fill --l'altre acusat en aquesta causa-- estava a Aranjuez", ha dit.

   "Estava tot regirat en el barri i ens marxem d'allí perquè els meus néts ens deien que venien a matar-nos des de Cartagena i Múrcia uns 14 o 15 cotxes. I no m'anava a esperar al fet que ens mataren sense fer res", ha assenyalat. I ha afegit: "Aleshores, ens anarem d'allà jo i la meua dona. Estava tot deslligat. Vam ser primer a Aranjuez, on estava el meu fill, i d'ací a Puertollano a casa d'una filla meua" fins que els van arrestar.

   L'acusat ha afirmat que no tenia pistola ni llicència d'armes. També ha assenyalat que coneixia a la família de les víctimes perquè vivien en el mateix poble des de feia molts anys però ha negat algun problema amb ell: "Jo no, la meua família sí". En 2016 ha dit que sí li van pegar un tir a ell i al seu fill però no se'ls va condemnar per no quedar acreditat que havien sigut ells.

   La dona ha coincidit amb el relat del seu marit i ha assegurat que el dia dels fets no va anar al cementeri de Torrent. També ha negat desavinences amb la família de les víctimes: "Mai de la vida en la meua vida he discutit amb ells. Mai he tingut una roïna paraula amb ells", ha asseverat.

SANG EN EL CEMENTERI

   La dona, preguntada pel motiu pel qual es va trobar sang seua en el cementeri, ha dit: "Jo no tinc cap apunyalament. Com va a haver-hi sagn meua allí? Fuí el dia d'abans de Tots els Santos a posar flors a un fill". I interpel·lada per si va poder tallar-se o alguna cosa, ha dit: "No ho sé, no em dí compte. Potser em punxaria amb alguna cosa". Sobre la marxa a Puertollano ha assenyalat que se'n van anar "per por de que vingueren els gitanos i ens mataren", ha subratllat.

   El fill de la parella acusat del tiroteig, conegut com 'El Bobo' --segons ha dit ell--, també ha negat problemes amb la família de les víctimes i ha explicat que el Dia de Tots els Santos estava a Aranjuez perquè operaven un nebot seu. "Eixe dia jo no estava al cementeri. El dia 23 d'octubre isc de València a Aranjuez. Em vaig anar perquè la policia em deixara tranquil. Operaven el meu xiquet i em vaig anar, al meu nebot", ha exposat. Després, ha agregat, els seus pares van acudir allí i li van explicar el que havia passat. Tots junts se'n van anar a Puertollano.

   Durant la vista també han declarat com testimonis els fills d'un dels morts que no tenia relació amb cap clan. Eixe dia havia anat al cementeri a visitar la làpida de la seua dona. Segons ha indicat el fill, es va creuar amb el seu pare allà, van estar parlant i després es van despedir i ell se'n va anar a veure la tomba dels seus avis.

   En un moment donat, va sentir dos o cap de bestiar trets i va eixir per la part de darrere del cementeri al costat d'altres persones: "Pensava que el meu pare ja s'havia anat. No vaig ser cap a la zona dels trets per si em trobava amb el problema", ha narrat. Demà es reprendrà la vista a les 10 hores amb més testificals.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià