Espanya i vint països demanen a Israel que permeta l'entrada d'ajuda a Gaza i que l'ONU es faça càrrec

Gazians esperen per a rebre ajuda alimentària a Jabalia, a la Franja de Gaza
Omar Ashtawy/APA Images via ZUMA / DPA
Publicado: lunes, 19 mayo 2025 18:55

   MADRID, 19 May. (EUROPA PRESS) -

   Espanya juntament amb una vintena de països, en la seua majoria europeus, ha reclamat hui dilluns al Govern de Benjamin Netanyahu que permeta la plena represa de l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza i que siga l'ONU qui s'encarregue de la seua distribució de forma independent i imparcial "per a salvar vides".

   En una declaració conjunta, els signants, entre els quals estan també països com Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Japó, han subratllat que la població a Gaza "s'enfronta a la fam" i han defensat que "han de rebre l'ajuda que necessiten de forma desesperada", després de prendre nota de l'anunci per part d'Israel que es va a permetre una "represa limitada" de l'entrada d'assistència, després de més de dos mesos de bloqueig.

   Com a països donants d'ajuda humanitària, els 22 ministres d'Exteriors dels països signataris, als quals s'ha sumat també l'Alta Representant de Política Exterior de la UE, Kaja Kallas, han volgut enviar "dos missatges directes" al Govern de Netanyahu.

   En concret, li han demanat que "permeta la plena represa de l'entrada d'ajuda a Gaza de forma immediata i que possibilite que l'ONU i les organitzacions humanitàries treballen de forma independent i imparcial per a salvar vides, reduir el sofriment i mantenir la dignitat".

DEFENSA DE LA LABOR DE L'ONU

   En este sentit, han recordat que abans del bloqueig israelià, l'ONU i les organitzacions humanitàries internacionals treballaven a Gaza "respectant els principis humanitaris d'independència, neutralitat, imparcialitat i humanitat".

    "Tenen la capacitat logística, l'experiència i la cobertura operativa per a brindar assistència en tota Gaza als qui més la necessiten", han sostingut, expressant el seu rebuig al pla previst per Israel per al repartiment d'ajuda, que deixaria fora a l'ONU i altres organitzacions internacionals.

   Després de fer-se ressò dels dubtes expressats per Nacions Unides, que ha advertit que "posa en perill als beneficiaris i els cooperants", han advertit que "l'ajuda humanitària mai hauria de polititzar-se i el territori palestí no hauria de veure's reduït o sotmès a cap canvi demogràfic", en relació amb la presumpta intenció d'Israel de desplaçar a la població gazatí.

   Així les coses, han deixat clar el seu compromís amb fer arribar ajuda per a atendre les "greus necessitats" que en aquests moments hi ha a Gaza, al mateix temps que han reclamat al grup terrorista palestí Hamàs l'alliberament dels ostatges que encara té en el seu poder.

   Finalment, han expressat la seua "ferma convicció que una volta immediata a un alto el foc i el treball cap a la implementació de la solució de dos estats són l'única via per a portar la pau i la seguretat a israelianes i palestins i garantir l'estabilitat a llarg termini en tota la regió".

   El comunicat, que ha sigut publicat pel Ministeri d'Exteriors noruec, ho subscriuen Alemanya, Austràlia, Canadà, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Islàndia, Itàlia, Japó, Letònia, Lituània, Luxemburg, Països Baixos, Nova Zelanda, Noruega, Portugal, Suècia i Regne Unit.

Mitjà de comunicació subvencionat per la Generalitat Valenciana

Col.labora la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i ocupació de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 40.000 € para el foment de valencià