Fi de festa a Les Arts amb el jove Verdi d''Ernani' i la primera visita d'Angela Meade

Representació d''Ernani' al Palau de les Arts de València.
MIGUEL LORENZO/MIKEL PONCE
Publicado: jueves, 8 junio 2023 11:15

   VALÈNCIA, 8 Jun. (EUROPA PRESS) -

   El Palau de Les Arts de València posa el punt i final a la seua temporada lírica 2022-2023 amb el jove Verdi d''Ernani', un títol que es mantenia inèdit en aquest escenari i amb el qual el teatre valencià segueix engrandint el seu repertori.

   La funció --estrenada en la nit d'aquest dimecres a la Sala Principal de l'auditori i que és una coproducció amb La Fenice de Venècia, el mateix teatre que va encarregar aquesta òpera de Verdi-- va ser també la de la presentació a Les Arts de la batejada com a 'reina del Metropolitan de Nova York', la soprano nord-americana Angela Meade, qui presta al rol d'Elvira la seua poderosa veu.

   Al costat d'ella, i després de la seua intervenció en 'Madama Butterfly' al 2021, torna a València com Ernani el tenor Piero Pretti, que ja va cantar amb èxit en l'estrena d'aquest mateix muntatge a Venècia. Debuta també a Les Arts un altre artista de referència, l'italià Franco Vassallo, més que convincent en el paper de Don Carlo, i el baix moscovita Evgeny Stavinsky, que completa el quartet protagonista donant vida de nou a Don Ruy Gómez de Silva després de l'excel·lent acolliment que va tindre en l'Òpera de Roma, en la temporada passada.

   El repartiment d''Ernani' inclou així mateix les veus de Javier Castañeda (Jago) i la 'mezzosoprano' del Centre de Perfeccionament Laura Orueta (Giovanna). Tots ells escortats pel brillant Cor de la Generalitat, que llueix en les escenes corals.

   Un altre nom important de la nit va ser el del director milanés Michele Spotti, que amb tan sol 29 anys ostenta la titularitat de l'Òpera i l'Orquestra Filharmònica de Marsella des de la temporada 2023-24, i està considerat com un dels directors amb més projecció del país transalpí. El mestre es va portar una gran ovació al costat de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana els integrants de la qual, una vegada més, van ser aplaudits en peus per part del públic i ovacionats per tots els assistents.

   Andrea Bernard és responsable de la posada en escena, amb escenografia d'Alberto Beltrame, vestuari d'Elena Beccaro i il·luminació de Marco Alba. Per a aquest 'Ernani', s'ha optat per mantindre una ambientació històrica, encara que amb una reinterpretació contemporània.

   El resultat acompanya sense impactar aquesta règia història d'amor, honor i venjança amb una projecció inicial que emmarca el relat, columnes que pugen i baixen per a adaptar-se a les diverses escenes, una enorme bandera que es desplega en el moment de la coronació i l'ús del contrast que creen els colors negre, blanc i ataronjats.

PRIMERA ÒPERA DE TEMÀTICA ESPANYOLA

   'Ernani' és crucial en la producció de Verdi per diversos motius: és la seua primera òpera de temàtica espanyola, la primera basada en l'obra de Victor Hugo i l'inici de la fructífera col·laboració amb el libretista Francesco Maria Piave, autor d'alguns dels majors èxits de l'italià com 'Rigoletto' o 'La traviata'.

   Després de la seua estrena, Les Arts ofereix més representacions d'aquest espectacle els dies 10, 13, 16 i 18 de juny. Amb aquestes cites, Les Arts diu momentàniament adéu a l'òpera i emplaça els espectadors a recórrer las 'Poéticas del destino' durant la pròxima temporada, amb propostes com 'The Fairy Queen', 'Orfeu ed Euridice', 'Die Zauberflöte' o 'Maria Stuarda', entre unes altres.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià