Isabel Coixet protagonitza un cicle de la Filmoteca dins de l'Humans Fest

Isabel Coixet
GVA
Publicado: jueves, 1 junio 2023 18:11

   VALÈNCIA, 1 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La Filmoteca valenciana acull des d'aquest dijous un cicle sobre Isabel Coixet, dins la XIV edició d'Humans Fest, el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, que se celebra de el 1 al 10 de juny en diversos espais culturals i places de la ciutat i està organitzat per la Fundació per la Justícia.

   La cineasta catalana rep enguany el premi honorífic Pau i Justícia que atorga el festival, per una obra que deconstrueix la representació femenina i la masculinitat tradicional, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

   El cicle s'inicia el divendres 2 de juny, a les 20.00 hores, amb la projecció en sessió única de 'La meua vida sense mi' ('My Life without Em', 2003), quan es compleixen vint anys de l'estrena comercial d'una de les pel·lícules fonamentals en la filmografia de Coixet i una de les pel·lícules espanyoles més destacades del nou mil·lenni.

   La pel·lícula serà presentada per Isabel Coixet, que, després de la projecció, mantindrà un col·loqui amb el públic de la sala Berlanga moderat per Jara Yáñez, directora de la revestisca 'Caiman'. Inspirada en el llibre de contes 'Pretending the Bed is a Raft' de la nord-americana Nanci Kincaid, 'La meua vida sense mi' és una coproducció hispà-canadenca amb un repartiment internacional en el qual figuren Sarah Polley, Amanda Plummer, Scott Speedman, Leonor Watling, Deborah Harry, Maria de Medeiros i Mark Ruffalo.

   La pel·lícula va obtindre en els Goya els premis al millor guió adaptat i millor cançó. La vida d'una dona de vint-i-tres anys, amb dos filles, un marit en atur, una mare que odia al món, un pare que porta anys en la presó i un treball com a netejadora nocturna, canvia completament després d'un reconeixement mèdic en el qual li anuncien la seua pròxima mort.

   El dissabte 3 de juny, a les 20.00 hores, La Filmoteca valenciana projecta 'Wanda' (1970) de Barbara Loden, un clàssic del cinema independent americà dels anys setanta seleccionat per Coixet per a aquest cicle d'homenatge.

   La primera i única pel·lícula escrita i dirigida per l'actriu Barbara Loden, que també ofereix una interpretació memorable del personatge protagonista, és el cru retrat d'una dona atrapada en els marges de la societat.

   Wanda és una mestressa de casa dels suburbis obrers de Pennsilvània que abandona el seu marit i perd la custòdia dels seus fills. Sense diners, callejea, beu i es gita amb hòmens per a dormir sota un sostre.

   El diumenge 4 de juny, a les 20.00 hores, La Filmoteca projecta una altra pel·lícula de temàtica feminista i marcat accent social seleccionada per Coixet: 'Sense sostre ni llei' ('Sans Toit ni Loi', 1985), escrita i dirigida per Agnès Varda i protagonitzada per Sandrine Bonnaire, Macha Meril, Stephane Freiss i Laurence Cortadellas.

   El cos sense vida d'una jove rodamón apareix un matí d'hivern en una fossa. Ningú sap qui és i el puzle incomplet del seu passat se'n va reconstruint a poc a poc gràcies a aquells que es van creuar en el seu camí.

   El cicle conclou el divendres 9 de juny, a les 17.00 hores, amb la projecció de 'El sostre groc' (2022), que comptarà amb audiodescripción, a través del sistema AudescMobile, gràcies a un acord de col·laboració entre la Fundació per la Justícia i l'ONCE.

   L'última pel·lícula de Coixet és un documental narrat com un 'thriller' i amb una finalitat clarament pedagògica per a tractar sobre els abusos sexuals i els límits del consentiment.

   El 2018, un grup de nou dones va presentar una denúncia contra dos dels seus professors de l'Aula de Teatre de Lleida per abusos sexuals ocorreguts entre els anys 2001 i 2008, quan eren unes adolescents.

   La denúncia va arribar quan el cas ja havia prescrit i es va arxivar, però els seus testimoniatges van obrir una porta. Després de la projecció, se celebrarà el col·loqui 'Per què no hi ha hagut un #MeToo a Espanya?', en el qual participaran actrius protagonistes del documental; la delegada territorial de CIM i directora del festival La Cabina, Sara Mansanet, i la directora del festival Humans Fest, Guapo Siscar.

   Humans Fest està organitzat per la Fundació per la Justícia i forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La seua XIV edició se celebra gràcies a la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura, la Conselleria de Cooperació, la Diputació de València, l'Ajuntament de València, Caixa Popular i Teika. À Punt és el mitjà oficial del festival.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià