L'Ajuntament de València crea un fòrum ciutadà online per a fomentar la rehabilitació energètica d'edificis

Rehabilitació Cabanyal
FUNDACIÓ VALÈNCIA CLIMA
Publicado: lunes, 20 noviembre 2023 18:28

   VALÈNCIA, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -

   La Fundació València Clima i Energia ha engegat en la seua pàgina web una comunitat virtual on qualsevol persona, institució o col·lectiu pot inscriure's per a intercanviar experiències sobre rehabilitació energètica.

   Fòrum online permet als usuaris registrar-se, escriure, contestar, obrir nous fils de discussió i, en general, crear comunitat entre persones interessades a millorar l'eficiència energètica de les seues vivendes i edificis, explica l'Ajuntament de València en un comunicat.

   El fòrum forma part de l'Escola Ciutadana de Rehabilitació Energètica, finançada pel projecte europeu Save the Homes, una iniciativa que busca posar en contacte a persones que estan rehabilitant o volen rehabilitar la seua casa per a compartir informació, consells i dubtes amb altres persones en una situació similar.

   L'Escola permet que aquestes persones compartisquen referències i consells pràctics d'empreses, productes, subvencions o finançament i rebre l'assessorament i acompanyament continu del personal tècnic de la Fundació València Clima i Energia i l'Oficines de l'Energia municipals.

   Segons destaca el regidor de Millora Climàtica, Acústica i Eficiència Energètica de l'Ajuntament de València, Carlos Mundina, "a l'hora d'escometre obres molts ciutadans no saben per què hi ha tanta diferència entre dos pressupostos, o no saben què tipus d'instal·lació fotovoltaica els convé, o com i on tramitar l'ajudes de l'Administració, o on trobar una empresa fiable o bons professionals".

   "L'experiència d'altres veïns i l'ajuda d'experts que no siguen agents comercials els pot vindre molt bé. Eixe és l'objectiu d'aquest canal públic de comunicació", afig.

   A més d'aquest fòrum recentment creat, l'Escola organitza periòdicament diferents trobades i activitats per a aprofundir i facilitar l'intercanvi i aprenentatge dels seus participants, com a tallers formatius, visites guiades a edificis rehabilitats o sessions amb professionals del sector.

   Aquest fòrum online està moderat i gestionat per la fundació València Clima i Energia i les Oficines de l'Energia amb personal tècnic i expert en la matèria i ofereix imparcialitat, transparència i neutralitat en ser moderat per institucions públiques i sense ànim de lucre.

PARC DE VIVENDES ENVELLIT

   Des del consistori assenyalen que a València el parc d'edificis és responsable d'aproximadament el 38 % del consum energètic de la ciutat i del 21% de les emissions de CO2. Les xifres són similars a les de moltes ciutats europees; per això la Comissió Europea, dins de la seua estratègia de Pacte Verd per a la Unió, s'ha fixat com un objectiu prioritari la millora de l'eficiència energètica de les edificacions.

   De les 410.100 vivendes que té la ciutat de València, el 48% es van construir fa més de 50 anys i prop del 70% van ser construïdes abans de 1980, pel la majoria tenen la qualificació energètica més baixa.

   "Des de l'Ajuntament --destaca Carlos Mundina-- volem fomentar la rehabilitació energètica perquè és un element clau per a aconseguir la millora climàtica mitjançant l'estalvi energètic. Amb l'adequada rehabilitació d'un edifici es pot reduir fins a sis vegades el seu consum energètic, amb l'estalvi econòmic i d'emissions corresponent. A més, l'aïllament tèrmic i acústic de la llar augmenta el nivell de confort i la qualitat de vida dels ciutadans".

   L'Oficina de l'Energia és la finestreta única municipal per a la transició energètica en la ciutat de València. És un espai d'informació i formació sobre l'energia, obert a qualsevol persona. Ofereix un servici públic i gratuït d'assessorament, tallers i activitats per a acostar l'energia a la ciutadania amb una perspectiva integral i un enfocament participatiu amb l'objectiu d'acostar els beneficis de la transició energètica a tota la població.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià