L'Eurocambra debatrà les lleis de Memòria dels governs de coalició de PP i Vox a petició dels socialistes

Publicado: lunes, 22 abril 2024 18:49

   BRUSSEL·LES, 22 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El ple del Parlament Europeu ha inclòs en la seua sessió de vesprada del dimecres un debat sobre les lleis autonòmiques de Memòria dels governs de coalició de PP i Vox a petició del grup dels socialdemòcrates.

   El canvi d'agenda de la qual serà l'última sessió plenària de la legislatura abans de les eleccions europees del 9 de juny ha sigut aprovat per 213 vots a favor, 109 en contra i tres abstencions.

   Com a part d'una ofensiva contra l'oposició centrada en la Memòria Democràtica, el Govern ja havia anunciat aquesta setmana que denunciaria les normes d'Aragó, Castella i Lleó i Comunitat Valenciana davant de les Nacions Unides, el Consell d'Europa i el Parlament Europeu.

   L'eurodiputat César Luena ha sol·licitat la introducció d'aquest debat en la sessió d'obertura del ple aquest dilluns a Estrasburg (França) amb la lectura d'un passatge de l'últim llibre de l'historiador britànic Timothy Garton Ash 'Una història personal'.

   "La pràctica de l'oblit deliberat havia sigut la norma durant segles, però en els anys 70-80 es va establir una norma nova, que era no oblidar mai. Calia documentar i analitzar el passat problemàtic, analitzar-ho des del punt de vista psicològic, moral i polític en un procés de reconeixement públic i privat", ha parafrasejat Luena.

   Sobre la base d'aquest passatge, l'eurodiputat ha apel·lat a "defensar el motor del record enfront de l'abisme de l'oblit, que és on ens porten les dretes", per al que ha posat com a exemple "una concentració feixista a Itàlia a la qual Meloni diu 'niente'", mentre que "a Espanya els neofranquistas de Vox i la dreta del PP, que sempre és molt tímida quan es tracta de condemnar el franquisme, estan eliminant les lleis de memòria democràtica en les comunitats autònomes".

   "Això és una vergonya i per això, en aquest parlament, hem de tenir aquest debat per a defensar el record com un motor vertader de construcció europea; mai de la vida l'oblit", ha reblat.

   Pel seu costat, fonts del PP han assenyalat que el partit "condemna tot totalitarisme i dictadura, actual i passada, també a Llatinoamèrica, com sempre ha fet a Europa. Sense ambigüitats ni titubejos", al mateix temps que adverteixen que "el PSOE utilitzarà el debat amb falses acusacions cap al PP per a generar cortines de fum".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià