Un llibre analitza la desigualtat de gènere en la indústria cultural i la influència del feminisme en el sector

Portada del llibre 'Rebel Girls! Desigualdad de género, discursos y activismo en la industria musical'.
UA
Publicado: viernes, 9 junio 2023 16:54

   ALACANT, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Els investigadors del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d'Alacant (UA) Cande Sánchez-Olmos, Tatiana Hidalgo-Marí i Jesús Segarra-Saavedra són les coordinadores del llibre 'Rebel Girls! Desigualdad de género, discursos y activismo en la industria musical', que aborda aquestes desigualtats i la influència del feminisme en aquest sector.

   El títol del llibre, que està editat per Gedisa, presa d'inspiració la cançó Rebel Girl, de Biquini Kill, una de les bandes punk "més conegudes" del moviment feminista dels 90, segons ha indicat la institució acadèmica en un comunicat.

   A partir d'eixe tema, la publicació explica l'impacte de les xarxes socials en la desigualtat, els discursos i les representacions de les artistes, així com la influència de moviments com el #MeToo o el feminisme en la indústria.

   Es tracta d'una obra "sòlidament documentada" que il·lustra l'envergadura del moviment activista i perfila l'impacte de xarxes socials i plataformes en la construcció de la igualtat. Al mateix temps, analitza detalladament els discursos i les representacions que estan protagonitzant artistes i compositores en la indústria musical d'Espanya i Amèrica Llatina.

   L'objecte d'estudi del llibre és la música popular --pop, rock, electrònica, reggaetón, etc.--, entesa en la terminologia anglosaxona com a 'popular music', i que es diferencia de la música acadèmica, folklòrica o tradicional.

INDÚSTRIA MUSICAL I ACTIVISME

   Per a això, els investigadors de la UA han recopilat treballs acadèmics d'enfocament qualitatiu, però també pinzellades de dades quantitatives, estructurant l'obra en dos blocs. El primer d'ells està focalitzat en aspectes relacionats amb la indústria musical, així com altres relacionades com l'audiovisual (música en directe, cinema i videoclip). Per la seua banda, el segon, analitza els discursos, les representacions i l'activisme de les dones que s'han produït en la cultura de la música popular.

   "Els ressons de la quarta ona del feminisme, l'impacte del moviment #MeToo i el ressorgir de l'activisme a Llatinoamèrica conviden a aprofundir des d'una perspectiva feminista en els discursos i els processos creatius que les dones estan protagonitzant en la música en el marc d'una cultura heteropatriarcal hegemònica", han ressaltat els investigadors de la UA.

   Amb aquest treball, els autors pretenen ampliar els estudis de gènere en les indústries culturals, tant a Espanya com a Llatinoamèrica, per a conéixer si persisteix desigualtat i així poder presentar, si les hi haguera, pautes per a millorar la indústria musical.

   "Hem volgut analitzar els discursos, subjectivitats i l'activisme que les dones estan protagonitzant, tant físicament en les manifestacions com digitalment a través de cançons en YouTube", han afegit.

   El llibre 'Rebel Girls! Desigualdad de género, discursos y activismo en la industria musical' és fruit d'un projecte d'investigació emergent finançat per la Generalitat Valenciana, que ha donat com resultat el naixement del Sorority Lab (SOLA), un observatori sobre la desigualtat de gènere en la indústria musical que sorgeix en el grup d'investigació sobre Indústries Culturals de la Universitat d'Alacant.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià