VALÈNCIA, 2 Oct. (EUROPA PRESS) -
L'obra 'Aquest cos trencat', text de Miguel Ángel Sweeney amb argument de Marcos Gisbert i interpretada per Junior Sever, ha sigut la guanyadora del VII Premi de Dramatúrgia Russafa Escènica - Fundació SGAE, segons ha informat el certamen en un comunicat.
Russafa Escènica va celebrar anit, en l'esplanada del Parc Central de València al costat de la Nau Demetrio Ribes, la seua festa de clausura, a la qual van acudir el regidor de Cultura de l'Ajuntament de València, José Luis Moreno, i el director de la SGAE a la Comunitat Valenciana, Álvaro Oltra.
L'autor Miguel Ángel Sweeney explica que el text tracta de com des dels sectors ideològics culturals i polítics "ens apropiem de discursos colonialistes i postcolonialistes, de com en l'art ens amaguem després de discursos buenistas, abordant qüestions socialment reivindicatives, però oblidant que ho fem des de postures privilegiades".
El jurat, compost per Mertxe Aguilar, actriu, dramaturga i directora de la Sala Ultramar; Marina Díaz, gestora cultural i programadora de Carme Teatre; l'actor i creador Roberto Hoyo; i la periodista Sara Esteller, va decidir premiar amb 1.000 euros una obra en la qual valora el treball textual dels autors, així com el seu accent social, que posa el focus en temes que concerneixen a la societat actual, demostrant la companyia la seua capacitat per a desenvolupar aquesta idea. A més, el jurat va apuntar una mencio*n especial a la proposada 'Solanes', escrita per Beatriz Fabregat, pel seu potencial i el seu original punt de vista.
El reconeixement, a més del premi monetari, implica que la peça es mostrarà per part dels intèrprets com a lectura dramatitzada en la Sala SGAE 'Centre Cultural València' al febrer de 2023. A més, l'obra és susceptible de participar en la pròxima edició de Russafa Escènica com a peça llarga. En eixe procés de transformació en versió llarga, els guanyadors comptaran amb la supervisió de l'actriu i dramaturga Guadalupe Sáez.
L'incentivament de la producció artística i el suport al treball de creadores i creadors locals formen part de l'objectiu d'aquest certamen fruit de la col·laboració del Festival amb la Fundació SGAE a través del seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana. En passades edicions, el premi ha suposat un impuls a propostes que han aconseguit un gran recorregut escènic.
ÈXIT ENFRONT DE LA SUPERSTICIÓ
Russafa Escènica 2023 finalitza amb el propòsit que va plantejar el seu lema: donar-li la volta al 'Tretze', una picada d'ullet al nombre de la seua present edició, amb el qual es volia desafiar a la superstició que embolica aquesta xifra. Les bones xifres enterren els auguris ja que el certamen finalitza després de rebre més de 4.400 espectadors i un percentatge d'ocupació del 74%, augmentant el seu registre del 2022, segons les mateixes fuenetes .
El director artístic de Russafa Escènica, Jerónimo Cornelles, ha assenyalat que "València ha tornat a respondre la telefonada d'un festival que va nàixer de moviments ciutadans i que ha teixit multitud de complicitats durant aquests anys: amb institucions públiques i privades, amb sales, companyies i, per descomptat, amb les veïnes i veïns de la ciutat".