Més d'un centenar d'afectats per l'incendi de l'immoble de Campanar estan reallotjats en places hoteleres

Veïns als voltants de l'immoble arrasat pel foc al barri valencià de Campanar aquest dijous.
Jorge Gil - Europa Press
Publicado: viernes, 23 febrero 2024 18:47

   VALÈNCIA, 23 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Els veïns de l'immoble arrasat pel foc al barri valencià de Campanar que han sigut reallotjats en places hoteleres de València superen ja el centenar, com ha indicat l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, aquest divendres a la vesprada en la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació en la zona del sinistre.

    "En aquest moment hem incrementat el nombre de reallotjats en places hoteleres de la ciutat de València. Ja són 105 persones aproximadament les que estan reallotjades", ha precisat la primera edil. Així, ha assenyalat que "d'ahir a avui s'ha incrementat el nombre atès que la nit d'ahir molts d'ells la van passar en cases de veïns" o "en cases d'amics de la zona".

    La responsable municipal ha apuntat que "ara" es comença amb aquests veïns i els seus reunits "un procés dur" de "acompanyament", especialment, amb els familiars d'els qui han perdut la vida en el sinistre.

    Catalá, com ha fet la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, --que ha comparegut junt ella davant dels periodistes-- ha precisat que "després d'una primera inspecció ocular, els bombers, la policia científica i els efectius que estan treballant en les torres han comprovat que hi ha deu persones que han mort durant aquest incendi".

    "No hem deixat d'atendre, a través de l'equip psicològic de l'Ajuntament i també dels treballadors socials" "als familiars de les víctimes" mortals, ha destacat l'alcaldessa, que ha insistit que ara es passa a "aquest acompanyament en una fase difícil, en la qual després de trobar als seus familiars van a viure un procés un poc més dur" que s'escometrà "de forma més privada".

    "Comença un procés diferent, tant amb els familiars com amb els reallotjats. Un procés en el qual no anem a abandonar-los, en el qual no els anem a deixar. Tenen una xarxa molt sòlida, que és l'administració pública", ha postil·lat. En aquest punt ha recordat les mesures econòmiques d'ajuda als afectats impulsades per l'Ajuntament i la Generalitat.

    María José Catalá ha manifestat que se sumisca "a les paraules de la delegada" del Govern per a "reiterar agraïment a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, als bombers, als herois d'aquesta tragèdia que són els bombers", així com "a totes les persones anònimes que han estat col·laborant des d'ahir".

    La primera edil s'ha referit a "Julián, el conserge" de l'immoble sinistrat, com "l'heroi d'un dels edificis que va ser porta per porta intentant que els seus veïns isqueren".

    Igualment, ha fet extensiu aquest agraïment "a tots els veïns i veïnes de València i de Campanar que s'han desplaçat des d'ahir" per a "aportar tot tipus de materials per als reallotjats", així com a "totes les persones que han estat i que segueixen estant en la investigació i atenent a familiars" de víctimes i "als reallotjats".

   En aquest punt, s'ha referit també als mitjans de comunicació, als quals ha agraït la seua "atenció informativa, la seua professionalitat" i "el respecte que han tingut" amb les autoritats i responsables d'emergències i amb "els temps". "Hem anat donant tota la informació amb absoluta transparència en el moment en què pensàvem que podíem oferir-la", ha dit sobre aquest tema.

PUNT D'ATENCIÓ DURANT EL CAP DE SETMANA

   Catalá ha anunciat també que durant aquest cap de setmana estarà "obert permanentment el punt d'atenció als reallotjats" que el consistori ha habilitat en l'edifici municipal de Tabaquera. "En aquest punt estem atenent totes les seues necessitats, de tot tipus, tot tipus de carències materials, tot tipus de necessitats", ha afirmat.

    L'alcaldessa ha recordat també que, en coordinació amb la Delegació del Govern, dilluns que ve haurà obert un punt perquè les persones afectades per l'incendi que necessiten emetre un nou DNI puguen fer-ho. "Molts d'ells han perdut la documentació i han de començar per acreditar-se i per tenir aquest documentació en vigor", ha exposat.

    A més, ha esmentat les 131 habitatges que l'Ajuntament ha posat a la disposició dels afectat per l'incendis en el barri del Zafranar, en un immoble adquirit recentment pel consistori, perquè puguen allotjar-se ací "durant els pròxims mesos i mentre refacen la seua situació". L'alcaldessa ha asseverat que són cases "totalment condicionades amb llum, aigua i electrodomèstics" i ha repetit que s'està "treballant amb empreses valencianes per a habilitar-les amb tot el que es necessite".

    "L'Ajuntament de València no va a deixar a ningú arrere. Això és una tragèdia tremenda. Tots els valencians estem units en aquest tragèdia. La solidaritat de tots els valencians ha sigut emocionant", ha subratllat.

PLE EXTRAORDINARI

   D'altra banda, la primera edil ha al·ludit també al ple extraordinari que l'Ajuntament de València celebrarà aquest dissabte, a les 11.45 hores, per a ratificar la moció que tots els portaveus dels grups que integren la corporació local han signat després de l'incendi per a expressar el seu dolor pel succeït, el condol a les famílies dels morts i donar a conèixer mesures adoptades per aquesta administració municipal com els tres dies de dol oficial acordats i que les banderes estiguen a mitja asta.

   Després d'aquesta sessió plenària, a les 12.00 hores, el consistori celebrarà un minut de silenci davant de la seua porta principal "per totes les víctimes d'aquest terrible succés", ha ressaltat María José Catalá.

    Preguntada per l'edifici sinistrat, la responsable municipal ha assenyalat, "com ha dit la delegada", que "les causes" del succés "formen part d'un sumari que està en fase d'investigació i de documentació". "Hem de respectar aquest procés", ha afirmat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià