CASTELLÓ, 17 Jul. (EUROPA PRESS) -
La Fundació FULL - Fundació pel Llibre i la Lectura ha inaugurat al municipi castellonenc de Vistabella del Maestrat la Ruta Literària 'La sega', una proposta que, basada en la novel·la homònima de Martí Domínguez publicada per Edicions Proa, planteja un recorregut pels anys de la postguerra, quan l'arribada dels maquis a aquesta comarca va ocasionar una inesperada prolongació de la guerra civil, amb els enfrontaments entre els guerrillers i la guàrdia civil, que va situar els masovers atrapats entre dos focs.
Durant l'acte de presentació, celebrat aquest cap de setmana y en el qual van participar més d'un centenar de persones, el president de la Fundació FULL, Jesús Figuerola, va recordar la importància de la literatura, que sumada al territori, és un element imprescindible per a comprendre la identitat dels pobles: "Quin país seria Grècia sense l'Odissea? Quin imperi seria el romà sense Virgili? El nostre país seria el mateix, per exemple, sense Joan Fuster, sense Enric Valor, o sense Blasco Ibáñez?", es va preguntar.
Al seu torn, Martí Domínguez defineix 'La sega' com "un homenatge al nostre passat", un llibre en el qual es troben "els nostres camins, les nostres muntanyes, la nostra dignitat*".
L'escriptor valencià, amb l'acompanyament de la Rondalla de Vistabella i l'actor Francesc Anyó, qui va llegir alguns passatges del llibre, va explicar els detalls dels tres itineraris que integren la ruta: Pla Avall, Pla Amunt i El Poble, tres camins que, travessats per diferents fragments de la novel·la, dibuixen un recorregut pel mas de l'Espino o l'escola rural del mas de Badal, al Parc Natural del Penyagolosa, la font del Fontanal, el riu Montlleó o el mateix poble de Vistabella, entre altres punts d'interés.
La posada en marxa de projectes culturals que uneixen literatura i territori "poden ser clau per a municipis en risc de despoblament", destaca la Fundació FULL en un comunicat.
Segons explica Elvira Safont, membre de l'equip de voluntaris de l'arxiu de Vistabella, accions com la Ruta Literària de 'La sega' "materialitzen una història basada en la tradició oral i ajuden al fet que els habitants s'adonen que tenen una cultura i identitat pròpia a estimar".
ATRACCIÓ DE VISITANTS TURÍSTICS
D'altra banda, l'alcalde de Vistabella del Maestrat, Jordi Alcón, també ha subratllat la importància de la ruta per a "conservar el patrimoni personal de la població autòctona", així com el valor afegit que representa de cara a l'atracció de visitants turístics.
Al web rutesliteraries.com es pot trobar tota la informació relacionada amb la Ruta Literària 'La sega', una iniciativa que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament i l'Arxiu de Vistabella del Maestrat, la Diputació de Castelló, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, i Edicions Proa.