Museu de Ciència Fallera de UPV dona els seus primers passos amb les escenes del seu concurs 'La Ciència a les Falles"

Lliurament de premis La Ciència a les Falles 2024.
VICENTE LARA ACOM UPV
Publicado: jueves, 18 abril 2024 17:46

   VALÈNCIA, 18 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El nou museu de Ciència Fallera de la Universitat Politècnica de València està donant ja els seus primers passos. La institució acadèmica va celebrar aquest dimecres el lliurament de premis de la primera edició del concurs 'La Ciència a les Falles', organitzat per la UPV el passat mes de març, i les escenes del qual o ninots guanyadors seran les primeres protagonistes d'aquest nou espai amb el qual vol "seguir contribuint a acostar la ciència a la societat, en aquest cas, des de la festa gran de la ciutat i de manera permanent".

   En l'acte de lliurament de premis, les diferents comissions guanyadores van rebre un estendard acreditatiu dels seus guardons i van fer lliurament a la UPV dels ninots o escenes guardonats.

   La Falla Creu i Mislata, guanyadora del primer premi tant en la categoria infantil com a major, va cedir per a aquest nou museu de la UPV una "reivindicativa" escena del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència i una altra sobre els avanços de la intel·ligència artificial.

   En infantils, el segon premi va ser per a la comissió Cuba-Puerto Rico, per una escena centrada en Nikola Tesla. I el tercer per a la comissió de Burjassot Maestro Lope-José Carsí, la falla de la qual va plasmar un didàctic viatge per l'interior del cos humà, amb un gran cor com a element central i amb diferents elements, entre ells, uns glòbuls rojos.

    Tant la figura de Tesla com la del glòbul roig formaran part de Ciència fallera. El nou museu es completarà amb una maqueta a escala de la falla 'Cosmogònic' amb el qual la comissió Borrull-Turia es va fer amb el segon premi en la categoria de majors.

   L'acte de lliurament dels premis va ser presidit per José I. Capella, rector de la Universitat Politècnica de València, i Mª Estela Arlandis Ferrando i Marina García Arribas, falleres majors de València 2024.

"GRAN OPORTUNITAT"

   "Un dels objectius principals de la nostra universitat és acostar la ciència a tota la societat. En aquest sentit, les Falles brinden una gran oportunitat per a avançar cap a aquesta meta. Aquest nou museu de la nostra universitat, que anirà creixent any rere any, vol contribuir a potenciar la divulgació científica i a visibilitzar la ciència a través de les nostres festes", va destacar el rector de la UPV, José I. Capella.

   Inicialment, el nou museu estarà situat en les instal·lacions de la comissió fallera Av. Tarongers-Universitat Politècnica-Camí de Vera. Tant el concurs com l'engegada del museu forma part del programa anual de comunicació i divulgació científica de la UPV i estan impulsat per l'Àrea de Comunicació de la UPV, a través de la seua Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, i la comissió fallera Avinguda Tarongers - Universitat Politècnica-Camí de Vera. A més, compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià