El PP demana a Mínguez una investigació sobre l'examen de les oposicions d'Infermeria

Archivo - Arxiu - Una infermera administrant una vacuna
GVA - Archivo
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 15:53

   Satse tem que l'objectiu d'estabilització de places no es complisca i demana les actes en les quals es va decidir el contingut de la prova

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El portaveu de Sanitat del PP en Les Corts, José Juan Zaplana, ha mostrat aquest dimecres el seu suport al col·lectiu d'Infermeria després de l'examen de les oposicions del cap de setmana passat, al mateix temps que ha demanat al conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, que òbriga una investigació sobre la confecció i el contingut de la prova, que ha suscitat crítiques de sindicats i col·legis professionals.

   "Quan tot un col·lectiu mostra el seu malestar pel plantejament d'un examen, amb preguntes rebuscades, i que arriben a qualificar d'humiliació és que alguna cosa no ha funcionat i ha d'investigar-se", ha assenyalat en un comunicat.

   El portaveu de Sanitat del PP ha recordat la "càrrega de treball" i la "dedicació" dels professionals d'Infermeria des de la pandèmia, "que en molts casos ha suposat sacrificar vida personal i familiar per dedicar-se al treball i a l'estudi d'unes oposicions alhora, per a patir ara aquesta garrotada".

   "Els qui es van presentar a les proves van eixir amb una sensació d'incredulitat general i no n'hi ha prou que el conseller diga que els continguts s'ajusten a la normativa legal, és necessari obrir una investigació i determinar si hi havia preguntes que es podien haver evitat. Esperem que el conseller faça un pas al capdavant", ha assenyalat Zaplana.

   Per al diputat del PP, Mínguez "no pot posar-se de perfil, mentre que és la Conselleria qui nomena als membres del tribunal examinador i qui hauria de vetlar per la realització d'un examen imparcial i que assegure l'equitat d'accés".

   Al seu juí, "si unes oposicions busquen estabilitzar llocs de treball, en aquest cas ha ocorregut just el contrari, provocant una desestabilització emocional en els qui han dedicat hores d'estudi que no donen els seus fruits". "S'ha trencat l'esperança de milers d'opositors amb un examen les preguntes del qual eren incomprensibles i que amb tota probabilitat van a deixar un alt percentatge de professionals que no superaran el tall", ha augurat.

EXPEDIENT INFORMATIU

   Per la seua banda, el sindicat Satse ha anunciat que ha remès sengles escrits a Miguel Mínguez i a la directora de Recursos Humans, Carmen López, en els quals sol·licita l'obertura d'un expedient informatiu als membres del tribunal de l'OPE d'Infermeria

   i que, d'apreciar-se que aquest "no ha funcionat seguint els criteris d'eficàcia i objectivitat, i que no ha prevaler la finalitat de valorar les aptituds, destreses i capacitat professional per al lloc al que s'optava", siga cessat de forma fulminant" i es nomene un de nou.

   El Sindicat també ha reclamat, en compliment de la Llei de Transparència, que els faciliten les actes del tribunal en les quals es decideix el qüestionari de l'examen i la seua justificació. Finalment, Satse sol·licita que la Conselleria done "explicacions públiques" sobre el contingut de la prova selectiva d'Infermer/a i sobre l'actuació del tribunal en aquest cas.

   Satse recorda en el seu escrit que l'esperit de l'OPE 2017-18-19 és la "estabilització d'ocupació temporal i la reducció de la taxa de cobertura temporal i la interinitat", per la qual cosa veu "incomprensible" que l'examen del passat 27 de novembre "fóra enrevessat, amb enunciats mal redactats i incomprensibles i que molts opositors isqueren del mateix amb la impressió de que el contingut de moltes preguntes no estava inclòs en la bibliografia publicada".

   Altres queixes anaven referides al fet que les preguntes excedien l'àmbit competencial de la Infermeria. El sindicat sospita que, després d'aquest examen, "subjau un criteri posibilista per part del tribunal

   de baremar un nombre reduït de participants per a finalitzar el procés dins del termini i en la forma escaient, a causa de tots els retards que porta aquesta oposició d'estabilització".

   En aquest sentit, recorda que la Conselleria "es va comprometre a celebrar aquest examen al maig de 2019 i després va incomplir les seues promeses, a diferència de la majoria de les comunitats autònomes que sí ho van celebrar eixe any".

   Respecte al tema de la implicació de la Conselleria en el contingut de l'examen i en el correcte desenvolupament dels processos selectius de les diferents categories, si bé assenyala que el tribunal és "sobirà", com va indicar el conseller, però recalca que "açò no impedeix que la Conselleria siga responsable última del contingut de la prova selectiva, que no ha atingut a l'esperit que marca aquest procés d'estabilització".

   "Molt ens temem que eixe objectiu d'estabilització del sector públic sanitari no va a ser cobert atés que, davant la dificultat de la prova, no es podran cobrir molt probablement la totalitat de les places oferides. En la categoria d'Infermer/a, les taxes de temporalitat superen el 40%, amb l'agreujant que molts d'aquests professionals porten més de 20 anys com a personal temporal, a causa de l'escassetat de convocatòries que s'han realitzat en les últimes dècades", lamenta el sindicat.

   Satse espera que els responsables de Sanitat "s'impliquen a buscar una solució a aquest greu problema que afecta a milers d'infermers/eres que, després d'anys treballant i fent front a una pandèmia, han vist truncades les seues possibilitats de consolidar una plaça pública com a personal fix per la redacció d'un qüestionari que no anava dirigit a demostrar el coneixement real de la professió infermera i, vulnerant, possiblement, els criteris d'eficàcia".

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià