El PP veu de "sentit comú" modificar Antifrau mentre l'oposició li acusa d'"assalt polític"

Diputats del PP en el ple de Les Corts d'aquest dimecres
JOSÉ CUÉLLAR/CORTS VALENCIANES
Publicado: miércoles, 17 abril 2024 18:51

   PP i Vox critiquen els problemes al Consell de Transparència i PSPV i Compromís rebutgen la seua "llei de tot val"

   VALÈNCIA, 17 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El PP ha defensat al ple de Les Corts que és "de sentit comú" la seua proposició de llei d'urgència per a modificar l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF), el director de la qual ja no haurà de ser triat obligatòriament per majoria de tres cinquens de la càmera. Entre la resta de grups, Vox ha avançat que recolzarà la llei però presentarà esmenes per a "aprimar" l'organisme, mentre l'oposició ha acusat als 'populars' de buscar un "assalt polític" per a tapar casos de corrupció.

   En el debat de la presa en consideració de la llei, que tirarà endavant aquest dijous, el diputat del PP Fernando Pastor ha explicat que és una proposició "senzilla" i "amb molt sentit comú" per a millorar el funcionament d'Antifrau, adaptar-la a la normativa europea, introduir "petits matisos" als quals "PSOE i Compromís no han de posar cap obstacle" i millorar l'estatut de persona denunciant.

   El 'popular' ha defensat la necessitat de canviar el sistema de votació, que a partir d'ara serà per majoria absoluta en segona votació si no prospera la primera per majoria de tres cinquens. "És la millor manera de desbloquege institucional: que no siguen els polítics els qui bloquegen iniciatives de la societat civil", ha argumentat.

   També s'estableix que el director tindrà la condició d'autoritat pública i que serà la Mesa de Les Corts qui fixe la seua retribució. En el cas que siga un funcionari de carrera, aquest salari no podrà ser inferior al del lloc de treball anterior, alguna cosa que és "de pura lògica", ha subratllat.

   "Compromís i PSOE estan obligats a sumar-se a aquesta llei", ha asseverat el representant del PP, després de recordar que el director actual d'Antifrau, Joan Llinares, va manifestar que estava a favor dels canvis.

"CORRUPCIÓ I PP: QUÈ POT EIXIR MALAMENT?"

   En el torn en contra, el diputat del PSPV José Antonio Díaz ha sostingut que aquesta llei es basa en "frau, corrupció, Partit Popular i urgència". "Què pot eixir malament?", ha assenyalat, i ha reivindicat el paper d'AVAF "ara que el 'zaplanisme' torna a ser tendència en els tribunals".

   El socialista ha advertit que "corren mals temps per a Antifrau perquè aquesta proposició permetrà el seu assalt i control polític", ja que ha acusat al PP de voler evitar el consens. "Els mateixos de sempre, fent el de sempre, acabaran com sempre", ha resolt.

   En la seua rèplica, el diputat del PP ha sostingut que el PSPV té "problemes amb els seus socis naturals de Compromís", així com "amb Antifrau i amb si mateixos", ja que veu als socialistes "sense rumb": "No serveixen en aquests moments per res a la societat valenciana".

   "Nosaltres hem tingut desavinences amb Antifrau; hem estat en els tribunals, ens han donat la raó en molts casos, però de nosaltres cap veu d'Antifrau ha dit el que ha dit del PSOE", ha recalcat, i ha recordat que Llinares va dir a Les Corts que "hi havia un suposat muntatge d'abusos sexuals darrere del com estava un sindicat amic del PSOE, UGT, l'exsíndic del PSOE, i no dic el nom, i el propi grup socialista".

   Després d'aquestes paraules, el diputat del PSPV ha rebutjat "lliçons" del PP, que té "un màster en corrupció" i entra en els jutjats "amb paranys i colant-se", i ha augurat que Antifrau es convertirà en "el clàssic xiringuito 'popular'" i acabarà en les portades dels periòdics.

COMPROMÍS RELACIONA A BEUT AMB ZAPLANA

   També de l'oposició, la portaveu de Compromís Isaura Navarro ha assenyalat que és "curiós" que el candidat que "vol promoure" el PP per a dirigir Antifrau siga "l'amic del que era cap de gabinet de Zaplana, que acaba de confessar com amañaban els diners de les adjudicacions de les ITV" en el judici del case Erial "i ho avala una associació presidida per una candidata del PP", en al·lusió a la proposta d'Eduardo Beut realitzada per l'Associació Espanyola de Gestors per a l'Administració Pública (AEGAP) i de la seua presidenta, Inmaculada Luz Collado.

   El 'popular' ha replicat afirmant que "cap valencià veu la mà d'un expresident de la Generalitat fa 30 anys en el nomenament". "Hui no es posa fi a cap agència antifrau, es posa fi al mantra que el PP acabaria amb Antifrau", ha afegit.

   En la seua contrarèplica, la portaveu de Compromís ha il·lustrat la necessitat d'Antifrau amb la fotografia que va portar als Corts l'exvicepresidenta Mónica Oltra de l'expresident Francisco Camps; la fundadora de Vox València i denunciant contra ella, Cristina Seguí, i el director de Ribera Salut, Alberto de Rosa, per a denunciar una "cacera" contra ella en la causa recentment arxiva pel presumpte encobriment dels abusos sexuals del seu exmarido contra una menor tutelada. "El major perill per a la democràcia es diu Partit Popular", ha exclamat.

ESMENES DE VOX

   Per la seua banda, la diputada de Vox Mª Teresa Ramírez ha defensat la necessitat d'aclarir la llei d'Antifrau i ha avançat que el seu grup presentarà esmenes per a "aprimar" la seua estructura, coordinar-la amb la Sindicatura de Comptes i la Intervenció de la Generalitat i incloure una disposició per a establir que es liquidarà en sis mesos si es crea un organisme similar a nivell estatal: "No hem vingut ací perquè tot seguisca igual".

TRANSPARÈNCIA

   Quant a la Llei de Transparència, registrada conjuntament pels grups que sustenten al Consell, la diputada de Vox Ana Vega ha assenyalat que aquesta modificació es deu al fet que la del Botànic va generar "nombrosos problemes" que no han sigut aplicats pel propi govern que la va traure avance.

   Vega ha insistit en la incapacitat per a renovar el Consell de Transparència que genera l'actual llei i ha advertit que mantenir el bloqueig actual està "portant al límit" a aquesta institució.

   En termes similars s'ha pronunciat el diputat del PP Vicente Betoret, que ha indicat que "molts s'estan preguntant encara" què es feia en la Conselleria de Transparència i ha assenyalat com a "exemple més palmario" la "incapacitat" del Consell de Transparència.

   Betoret ha sostingut que aquesta normativa millorarà "els mitjans" d'aquest organisme perquè no minore mai el seu funcionament. "Aquest projecte aclareix una llei inaplicable per genèrica", ha defensat, i "atrau talent a la gestió pública".

   Per part del PSPV, Ramón Abad ha criticat que aquesta normativa va a ser un "clar prejudici" per a la rendició de comptes i es torna a l'època del "balafiament, corrupció i de polítics en la presó". "Tornen a cometre aquells pecats de joventut, ara amb experiència".

   El diputat ha titllat aquesta normativa com la "llei del tot val" i ha criticat l'exclusió de la necessitat de publicar les agendes. "És aquesta la via lliure perquè puguen seguir amb els seus negocis?", ha afegit. "Hui van a eixir d'aquest ple com facilitadores dels casos de corrupció que envolten al pacte del tovalló", ha dit Abad a la bancada de la dreta.

   Per part de Compromís, Jesús Pla ha començat recordant la cançó de Presumptes Implicats i li ha dit al PP i Vox allò de "com hem canviat", en referència a les seues postures durant la tramitació de la modificació anterior de la Llei de Transparència, aprovada el 2021.

   De fet, ha retret a Vox que qualificara el Consell de Transparència en el seu moment com un "xiringuito" i ha manifestat: "Ara ho manté, però no només, sinó que ho nomena ell mateix. Aquesta és la coherència de Vox", ha agregat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià