Pradas diu que les banderes blaves de la Comunitat proven que es pot conjugar protecció i desenvolupament

Salomé Pradas en l'acte de lliurament de banderes
GENERALITAT VALENCIANA
Publicado: lunes, 27 mayo 2024 18:25

   CASTELLÓ, 27 May. (EUROPA PRESS) - -

   La consellera de Medi ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat que el lideratge de la Comunitat Valenciana en banderes blaves -que enguany ha collit 159 ensenyes- prova "que és possible conjugar la protecció ambiental i el desenvolupament econòmic".

   Segons el parer de la consellera, que ha presidit a la platja del Carregador d'Alcalà de Xivert l'acte de lliurament de les banderes, "no es pot oblidar" que els guardons que atorga l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), reconeixen l'"extraordinària" qualitat de les aigües i els arenals, però també els serveis que en ells s'ofereixen, així com la sostenibilitat d'aquests i el respecte ambiental.

   Pradas ha explicat que la Comunitat Valenciana ha revalidat enguany el seu lideratge en obtenir "dos de cada deu banderes blaves de tota Espanya" i que cadascuna d'elles "reforça la reputació de la Comunitat Valenciana com una destinació turística de primer nivell i garanteix que les seues platges seguiran sent un tresor natural i un motor econòmic".

   A més, la consellera ha defensat que, en un món cada vegada més conscient de la importància de la sostenibilitat, les banderes blaves són un "testimonio" de l'esforç, dedicació i compromís per a preservar i millorar el patrimoni costaner".

   "Els turistes són cada vegada més exigents i estan millor informats, per la qual cosa cerquen destinacions que no només oferisquen bellesa natural, sinó també seguretat, serveis de qualitat, bones comunicacions i, sens dubte, un compromís seriós amb el medi ambient i la sostenibilitat", ha afegit Salomé Pradas.

SIS NOVES DISTINCIONS

   L'ADEAC ha atorgat a la Comunitat Valenciana 159 banderes blaves, la qual cosa suposa sis noves distincions respecte a l'any passat. Els tres nous guardons aconseguits són a la Pobla Marina -a la Pobla de Farnals-, la platja de Rabdells d'Oliva i la platja de Torres de la Vila Joiosa. També ha recuperat el guardó la Marina Salines de Torrevella i les platges de Torrenostra -Torreblanca-, L'Arbre del Gos -València-, Les Deveses -Dénia-, Llevant i Malpas -Benidorm- i L'Ermita -Santa Pola-.

   De les 159 banderes blaves, 138 corresponen a les platges, 19 a ports i, per primera vegada, dos a embarcacions turístiques de Món Marí amb amarre a València i Dénia. Del total, 87 corresponen a la província d'Alacant, 39 a València i 33 a Castelló. Sis municipis i les seues corresponents platges segueixen, sense interrupció, amb bandera blava des de l'inici del programa el 1987.

    Així, durant 38 anys consecutius, Alcalá de Xivert -platja El Carregador-, Alacant -platja Sant Joan-, Calp -platja La Fossa-, el Campello -platja Carrer la Mar-, Cullera -platja Sant Antoni- i Gandía -platja Nord- no han deixat de tenir aquesta distinció. També, ha revalidat el guardó la Platja-Monte de Navarrés, l'única d'aigües de bany continentals per complir els criteris de seguretat, serveis, accessibilitat i especial atenció a la preservació de l'entorn.

   L'ADEAC també ha reconegut 88 "centres blaus" a diferents instal·lacions d'interpretació i educació ambiental que contribueixen a posar en valor els ecosistemes locals, així com a conscienciar a la població sobre la sostenibilitat. Sobre aquest tema, Pradas ha destacat que, d'ells, "25 pertanyen a la Comunitat Valenciana, dels quals 15 estan a la província d'Alacant, 2 en la de Castelló i 8 a la de Valencia".

   Per a la consellera de Medi ambient "mantenir i augmentar, cada any, el nombre de banderes blaves a la Comunitat Valenciana presenta desafiaments que requereixen d'atenció contínua i solucions innovadores". Per això, ha reclamat a totes les administracions, el sector turístic i la societat civil seguir treballant junts per a mantenir els nivells de qualitat i excel·lència que han caracteritzat a les aigües i arenals des de fa més de tres dècades.

   "Per aquest motiu cobre tot el sentit del món la futura Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana que, des del consens i la participació, permetrà a la Generalitat desplegar al màxim les seues competències per a compatibilitzar usos i activitats d'acord amb les necessitats pròpies i les característiques de la nostra terra", ha conclòs Salomé Pradas.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià