El PSC guanya per primera vegada en vots i escons però haurà de pactar per a governar

El líder del PSC i candidat a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa (c), ofereix una roda de premsa durant el seguiment de la jornada electoral d'eleccions
Lorena Sopêna - Europa Press
Publicado: lunes, 13 mayo 2024 10:21

   Illa podria aconseguir la força necessària pactant amb ERC i Comuns o amb Junts+

   BARCELONA, 13 May. (EUROPA PRESS) -

   El PSC ha tornat a guanyar les eleccions catalanes amb 870.224 vots (27,94%) i 42 escons, amb el 99,19 per cent escrutat, 9 escons més que en els comicis del 2021, i fent-ho per primera vegada tant en escons com en vots.

   Els socialistes han aconseguit 9 escons més que el 2021, quan van aconseguir 654.766 vots (23,03%) i 33 escons, els mateixos que va aconseguir la candidatura d'ERC liderada per Pere Aragonès, qui finalment va aconseguir ser investit president i va deixar al candidat del PSC, Salvador Illa, en l'oposició.

   Aquesta victòria d'Illa, que revalida la seua primera posició com a força més votada en el Parlament i desfà la majoria independentista al Parlament, no significa que puga governar, igual que va passar el 2021, i necessitarà el suport d'altres forces.

   No obstant això, en aquests comicis les forces independentistes s'han presentat més dividides que en els anteriors, en els quals van signar un cordó sanitari contra el PSC, i no sumaran una majoria al Parlament.

   El PSC ha revalidat aquest diumenge la victòria que van aconseguir en vots tant el 2021 --després de 18 anys sense guanyar-- com el 1999 i el 2003; en cap d'aquest dues ocasions van aconseguir la victòria en escons i només en les del 2003, i després en les del 2006, van aconseguir governar formant sengles tripartits amb ERC i ICV.

   El 2003, Pasqual Maragall va superar el milió de vots amb el 31,16% dels sufragis que li van atorgar 42 escons; el 2006, José Montilla va aconseguir 796.173 vots (26,82%) i 37 escons i, el 2010, el desgast de liderar el Govern va deixar als socialistes amb 575.233 vots, 28 escons i el 18,38% dels vots.

   El 2012, liderats per Pere Navarro amb una estratègia basada en el federalisme com a solució a un conflicte que començava amb una obertura de la Convergència d'Artur Mas a un projecte obertament independentista, el PSC va descendir a 20 escons amb 524.707 vots (el 14,43%) i va passar a ser la tercera força.

   En els comicis del 2015, presentats com un plebiscit per a la independència de Catalunya amb una candidatura conjunta independentista, JxSí, el PSC de Miquel Iceta va perdre una altra plaça situant-se com a quarta força per darrere de Cs, amb 16 diputats i 523.283 vots (12,72%).

   El 2017, en les eleccions convocades pel llavors president del Govern Mariona Rajoy després d'intervenir el Govern de la Generalitat per l'1-O, els socialistes van mantenir la quarta posició amb 17 escons i 606.659 vots, per darrere de Cs, Junts i ERC.

LA VOLUNTAT D'"UNIR" D'ILLA

   El PSC de Salvador Illa ha advocat aquestes eleccions per "unir i servir" als catalans, amb una actitud conciliadora per a passar pàgina a la dècada del procés i als quatre presidents que ha tingut la Generalitat des de llavors: Artur Mas, Carles Puigdemont, Joaquim Torra i Pere Aragonès.

   Illa ha centrat la seua campanya a demanar la força suficient per a governar en solitari, encara que la distribució d'escons al Parlament li obliga a cercar a suports, com un possible tripartit amb ERC i Comuns-Sumar o el suport de Junts+.

   De fet, durant la campanya Illa no ha tancat la porta a un tripartit amb ERC i Comuns-Sumar, que veu com a fórmula possible, encara que sí ha dit que amb Carles Puigdemont (Junts+) no pactaria si prioritza la independència, i veu els seus projectes polítics incompatibles; i ha assegurat que nolo farà amb Vox ni Aliança Catalana després de signar un cordó sanitari junt amb ERC, Junts, CUP i Comuns.

'EFECTE SÁNCHEZ' EN CAMPANYA

   L'inici de la campanya del PSC es va veure marcat per l'anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, de prendre's uns dies per a reflexionar sobre la seua continuïtat al capdavant de l'Executiu, mentre que en els mítings d'Illa, a ritme de 'Que meresca la pena' de Siloé, els socialistes catalans li demanaven continuar.

   El retorn de Sánchez i la seua incorporació a la campanya va reunir a més de 3.000 assistents a Sant Boi de Llobregat (Barcelona) --2.000 en el pavelló i prop d'1.000 persones fora--, i va acompanyar a Illa en tres mítings més: Montmeló, Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i Barcelona, on el PSC va tancar la seua campanya davant de 3.500 persones en el pavelló de la Vall d'Hebron i altres 500 que es van quedar fora.

   Per al PSC, els catalans han apostat finalment per la via de la col·laboració que defensen PSC i PSOE i han avalat l'amnistia als implicats en el 'procés' promoguda pel Govern de Sánchez enfront de l'oposició a la llei que han liderat PP, Vox i Cs.

   De fet, en la seua compareixença després de guanyar les eleccions aquest diumenge, Illa ha destacat com un dels factors més rellevants de la seua victòria les polítiques exercides per Sánchez respecte a Catalunya des del Govern.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià