PSPV demana limitar la proliferació d'apartaments turístics en baixos: "No volem una ciutat de decorat"

Cadenats d'apartaments turístics, en una fotografia d'arxiu
María José López - Europa Press
Publicado: jueves, 18 abril 2024 14:55

   VALÈNCIA, 18 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El PSPV a l'Ajuntament de València --en l'oposició junt amb Compromís-- presentarà una moció en la pròxima comissió d'Hisenda per a instar a l'Ajuntament --en mans del PP i Vox-- a iniciar "els tràmits necessaris" per a "limitar la proliferació" dels apartaments turístics als baixos comercials de la ciutat. "No volem una ciutat que siga un decorat solament per a ser visitada", han defensat els socialistes.

   En aquest sentit, el regidor Borja Sanjuán, en un comunicat, ha retret a l'equip de govern --liderat per María José Catalá-- que no haja pres "ni una mesura per a frenar aquest fenomen" que, segons la càtedra Observatori de l'Habitatge de la UPV, és "una de les principals causes del creixement descontrolat del preu de lloguer".

   "Hui hem conegut que el preu dels locals comercials a València és ja el doble per l'impacte que estan tenint els apartaments turístics en tota la ciutat. I és que n'hi ha prou amb passejar per qualsevol barri per a veure com on abans hi havia comerços ara hi ha portes i cadenats amb codi perquè els visitants ho utilitzen com a allotjament turístic", ha argumentat.

   Per a Sanjuán, si l'Ajuntament "no posa límit ja" a la proliferació d'apartaments turístics, la ciutat "pot patir una desertització comercial progressiva". Per aquesta raó, ha exigit al govern municipal, a través d'una moció, que atenga "d'una vegada" aquesta realitat i "prohibisca l'obertura de nous apartaments turístics en locals comercials". "No volem una ciutat que siga un decorat solament per a ser visitada i molt menys que desaparega l'activitat comercial dels nostres carrers", ha continuat.

   En aquest context, Sanjuán ha subratllat que el propi sector "ha alertat també de l'amenaça que suposa el descontrolat augment" dels pisos turístics i ha citat l'últim informe d'Exceltur, segons el qual "les 25 majors ciutats espanyoles acumulen ja unes 287.000 habitatges turístics, un 25 per cent més que l'any anterior". Segons el mateix, València se situa "entre les tres ciutats que més creixement ha experimentat d'allotjaments turístics en habitatges i en baixos comercials en l'últim any".

"NORMATIVA RESTRICTIVA"

   Davant d'aquesta situació, el regidor socialista ha reclamat "mesures urgents" a l'alcaldessa, María José Catalá, a qui ha demanat que recupere la "normativa restrictiva" que "havien deixat preparada els socialistes" des d'Urbanisme i que, segons ha defensat, en la pràctica suposava "un veto a la construcció de més apartaments turístics".

   "Li deixem tot preparat per a frenar aquest fenomen i no solament no ha aplicat la normativa, sinó que ja afavorit la implantació de més apartaments turístics amb l'efecte anomenada que van provocar les seues declaracions en les quals afirmava que no era partidària de regular i que donava barra lliure als especuladors", ha finalitzat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià