Puig promet defendre el dret civil valencià "ara i sempre", però veu difícil arribar a un acord

El president de la Generalitat, Ximo Puig.
EUROPA PRESS
Publicado: martes, 7 febrero 2023 15:35

   ALACANT, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha garantit que defendran "ara i sempre" la recuperació del dret civil valencià i continuaran exigint que estiga en la Constitució, però ha remarcat que hi haurà una "discussió difícil per a harmonitzar un acord".

   Així s'ha pronunciat aquest dimarts després que Juristes Valencians haja anunciat que iniciarà una campanya de recollida de firmes i enviarà un manifest als líders del PSOE i PP, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, respectivament, davant "constants incompliments" com l'absència de la inclusió del dret civil valencià en la reforma de l'article 49 de la Constitució.

   Puig, en declaracions als mitjans a Alacant, ha sostingut que és una "anomalia" que el dret civil valencià no estiga en la Constitució, com si estan els d'altres comunitats. "Ho continuarem exigint, sabem de la dificultat en aquests moments perquè hi ha moltes esmenes i, pel que es veu, ací s'articularà una discussió difícil per a harmonitzar un acord. Però, per descomptat, defensarem ara i sempre que el dret civil valencià estiga en la Constitució, com estan uns altres", ha asseverat.

   A més, ha defès que és necessària una reforma "en profunditat" de la Carta Magna que atenga a criteris de territorialitat, però "també d'igualtat entre dones i homes, que no estan arreplegats suficientment".

   Després de lamentar l'"aberració" que "encara aparega el terme disminuït", el president ha reconegut que és "lògic" que se substituïsca per una paraula vinculada a la diversitat de les persones. "És una qüestió de decència de tota la societat", ha emfatitzat.

   En 2016, diverses sentències del Tribunal Constitucional van deixar sense efecte tres lleis pròpies del dret civil valencià sobre el règim econòmic matrimonial, les unions de fet i les relacions familiars de fills els progenitors dels quals no conviuen.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià