Sis hospitals valencians proven amb èxit una teràpia per al càncer de mama

Archivo - ArxiU - Càncer de mama
HOSPITAL LA LUZ - Archivo
Publicado: viernes, 2 junio 2023 18:25

    VALÈNCIA, 2 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Sis hospitals de la Comunitat Valenciana han participat en l'estudi internacional Natalee en el qual s'ha provat amb èxit una teràpia per al càncer de mama consistent a afegir ribociclib al tractament hormonal, la qual cosa millorava la supervivència sense signes ni símptomes de càncer i el risc de reincidència disminuïa un 25%, segons ha informat el Grup GEICAM d'Investigació en Càncer de Mama.

   En concret, l'assaig clínic fase III promogut per Novartis, liderat pel Translational Research In Oncology (TRIO) i coordinat a Espanya pel Grup GEICAM d'Investigació en Càncer de Mama, avalua la combinació de ribociclib més teràpia endocrina estàndard en pacients amb càncer de mama precoç amb receptors hormonals positius i HER2 negatiu (RH+/HER2-), que és el subtipo tumoral més freqüent.

   Els centres hospitalaris valencians són la Fundació Institut Valencià d'Oncologia, l'Hospital General d'Elx, l'Hospital Clínic Universitari de València, el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, l'Hospital General Universitari d'Alacant i l'Hospital General Universitari de València.

   Un total de 47 hospitals espanyols estan implicats en l'estudi, que ha inclòs 761 pacients, sent 88 d'ells en centres hospitalaris valencians. D'aquesta manera, Espanya es converteix, amb un 15% de la mostra total de l'assaig, en el país que més pacients ha aportat a la realització de l'estudi després dels Estats Units (amb 819), en el qual han participat 20 països.

   Una anàlisi intermèdia de l'estudi NATALEE ja va demostrar que aquest tractament reduEIx significativament el risc de recaiguda de la malaltia quan es compara amb la teràpia endocrina adyuvante estàndard en monoterapia, segons es va anunciar al març deL 2023, amb un benefici consistent en pacients amb càncer de mama localitzat en estadis II i III, independentment de l'afectació ganglionar.

   Els resultats definitius de l'anàlisi 2 primari de l'estudi s'han presentat en la reunió anual de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (FÀSTIC).

   NATALEE és el primer i únic estudie Fase III positiu d'un inhibidor de CDK4/6 en una àmplia població de pacients amb càncer de mama primerenc HR+/HER2- en estadis II i III amb el risc de recurrència, incloent aquells sense afectació ganglionar.

   El Comité Independent per al Monitoratge de Dades (CIMD) va recomanar detindre l'estudi abans d'hora, en aconseguir l'objectiu primari de supervivència lliure de malaltia invasiva (SLEi), segons les misses fonts.

   Ribociclib està recomanat en les guies de pràctica clínica com a únic inhibidor CDK4/6 per al tractament en primera línia de pacients amb càncer de mama metastásico HR+/HER2- en combinació amb un inhibidor de l'aromatasa.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià